Pažitka
Název:

Babiččiny úžasné koláče


Babiččiny úžasné koláče


Ingredience:
hladká mouka500 g
cukr krystal10 lžiček
cukr na kvásek2 lžičky
žloutek3 ks
olej200 ml
mléko250 ml
droždí50 g
sůl špetka
moučkový cukr na posypání
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh250 g
vanilkový cukr1 balíček
žloutek1 ks
moučkový cukr dle chuti
(pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkového prášku)
Povidlová náplň:
povidla dle potřeby
rum trochu
mletá skořice špetka
(pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty)
Maková náplň:
již hotový mletý mák dle potřeby
moučkový cukr dle chuti
mletá skořice špetka
švestková povidla trochu
Drobenka:
hrubá mouka200 g
cukr krupice100 g
máslo100 g
Ingredience:
Postup přípravy:

Jako od babičky, co vám budu vyprávět. Je tu první z receptů, které mi babička Růženka předala. A je naprosto bezkonkurenční. No vážně :)

Z kvásku, dvou lžiček krystalového cukru, 50 ml vlažého mléka a dvou lžiček mouky zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a cukrem. Pak přidáme žloutky, mléko, olej a vykynutý kvásek.

Těsto propracujeme nejdříve měchačkou a potom ručně. Posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout nejméně hodinu.

Pak na pomoučeném válu tvoříme kuličky (já je odvažuji, aby byly koláče stejné, dělám je o hmotnosti 40 g, upečené mají v průměru asi 8 cm). Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Skleničkou s rovným dnem (průměr dna asi 2,5 - 3 cm) vytvoříme střed koláčku a plníme vybranou nádivkou. Koláče necháme ještě dokynout asi 20 minut. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a koláče posypeme drobenkou. Tu vytvoříme smícháním všech surovin.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 15 - 20 minut. Potom pocukrujeme moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno