hladká mouka | 500 g |
cukr krystal | 10 lžiček |
cukr na kvásek | 2 lžičky |
žloutek | 3 ks |
olej | 200 ml |
mléko | 250 ml |
droždí | 50 g |
sůl | špetka |
moučkový cukr | na posypání |
Tvarohová náplň: | |
měkký tvaroh | 250 g |
vanilkový cukr | 1 balíček |
žloutek | 1 ks |
moučkový cukr | dle chuti |
(pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkového prášku) | |
Povidlová náplň: | |
povidla | dle potřeby |
rum | trochu |
mletá skořice | špetka |
(pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty) | |
Maková náplň: | |
již hotový mletý mák | dle potřeby |
moučkový cukr | dle chuti |
mletá skořice | špetka |
švestková povidla | trochu |
Drobenka: | |
hrubá mouka | 200 g |
cukr krupice | 100 g |
máslo | 100 g |
Ingredience: |
Jako od babičky, co vám budu vyprávět. Je tu první z receptů, které mi babička Růženka předala. A je naprosto bezkonkurenční. No vážně :)
Z kvásku, dvou lžiček krystalového cukru, 50 ml vlažého mléka a dvou lžiček mouky zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a cukrem. Pak přidáme žloutky, mléko, olej a vykynutý kvásek.
Těsto propracujeme nejdříve měchačkou a potom ručně. Posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout nejméně hodinu.
Pak na pomoučeném válu tvoříme kuličky (já je odvažuji, aby byly koláče stejné, dělám je o hmotnosti 40 g, upečené mají v průměru asi 8 cm). Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Skleničkou s rovným dnem (průměr dna asi 2,5 - 3 cm) vytvoříme střed koláčku a plníme vybranou nádivkou. Koláče necháme ještě dokynout asi 20 minut. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a koláče posypeme drobenkou. Tu vytvoříme smícháním všech surovin.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 15 - 20 minut. Potom pocukrujeme moučkovým cukrem.
Podrobné info: