Pažitka
Název:

Bábovka s vaječným likérem


Bábovka s vaječným likérem


Ingredience:
Ingredience:
vejce (žloutky a bílky zvlášť)5 ks
cukr krystal250 g
olej250 ml
vaječný likér250 ml
hldká mouka300 g
kypřící prášek do pečiva1 ks
sůl špetka
Poleva:
vaječný likér40 g
bílá čokoláda100 g
Postup přípravy:

Co jiného upéct v předvánočním čase, než bábovku s vaječným likérem. Na adventní neděli je to dezert přímo jako stvořený. Bábovka krásně voní, je příjemně vláčná a navíc i politá vaječným likérem s bílou čokoládou. Garantuju vám, že i prsty si budete oblizovat.

V mixéru šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vaječný likér, oboje lijeme tenkým pramínkem. Nakonec zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 40-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku. Vychladlou bábovku přelijeme polevou.

Na polevu si v mikrovlnce ohřejeme vaječný likér téměř k bodu varu a přelijeme jím na kousky rozlámanou čokoládu. Necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka. Poleva má být poměrně hutná, aby z bábovky všechna nestekla dolů.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno