Báječné zlatohnědé pečivo s naprosto jedinečnou strukturou.
Máte rádi obložené bagely? Já jo! Ale jsem lakomec a kdykoliv mám dát peníze za jídlo, říkám si, zda-li bych to doma nezvládla lépe a levněji. Když jsem objevila recept na bagely, bylo jasné, že je budu muset vyzkoušet.
Jak jsem se sama přesvědčila, příprava těchto kulatých zázraků není žádná legrace. Bagely se vlastně dělají nadvakrát. Nejprve se krátce povaří a teprve poté putují do trouby. Docela mě to zarazilo a předem jsem se děsila, co mi z toho vzejde. Ale právě díky vaření je ve výsledku těsto uvnitř měkké a vláčné, zatímco na povrchu vše křupe.
V malém rendlíku
přiveďte k varu mléko, ve chvíli kdy začne vařit, sundejte ho z plotny a přidejte máslo a cukr. Míchejte dokud se obojí nerozpustí.
Mléčnou směs
nalijte do velké mísy a nechte trošku vychladnout. Měla by být vlažná, tzn. když do ní ponoříte prst, nesmíte se spálit. Do mléka s máslem a cukrem
vmíchejte droždí a nechte 10 minut stát na teplém místě. Kvásek vzejde a povrch pokryje vrstva pěny.
Do kvásku
všlehejte bílek a sůl. Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto, které vyklopte na pomoučený vál. Pořádně propracujte, bude to chtít tak 15 minut intenzivního hnětení. Odměnou bude
hezky pružné těsto.
To zakryjte a nechte asi
hodinu v teplekynout, musí zdvojnásobit svůj objem. Až se tak stane, znovu jej propracujte a
rozdělte na 12 dílů a vytvarujte je do kuliček. Kroužky vytvoříte jednoduše. Poprašte si ruce moukou a
do středu kuličky zatlačte prst. Abyste otvor zvětšili, těsto navlékněte na prst jako prstýnek a
otáčejte jím kolem prstu, dokud se neroztáhne a otvor nebude tvořit asi třetinu celého bagelu. Je to jako byste si na prstu točili klíčenkou, nebo tak něco. :-D
Takto připravené
bagely nechte asi 10 minut kynout.
Troubu předehřejte na 200°C a do hrnce dejte vařit vodu. Každý kroužek postupně
povařte ve vroucí vodě, stačí chvíle, jen taky aby se "nafoukl", tj. ani ne minutu. Vyjměte ho a nechte pořádně okapat. Já je raději i opatrně osušila pomocí utěrky. Pokud by totiž kroužky nebyly pořádně okapané, zůstaly by na plechu ležet ve vodě a byly by zespodu rozmáčené.
Povařené a osušené bagely dejte na
pomazaný plech. Smíchejte žloutek a lžíci vody a potřete kroužky po povrchu. Posypte je
slunečnicovými semínky a pečte asi 20 minut, dokud nebudou mít krásně zlatou barvu. Nechte vychladnout na mřížce.
Bagely můžete
podávat plněné, (rozříznout na polovinu namazat např. ochuceným žervé s koprem a obložit plátky lososa, ať už syrového nebo uzeného) nebo je jíst
jen tak s máslem. Těsto mají tak dobré, že si na bagelech nejvíc pochutnám, když jsou prostě "jen tak".
Dobrou chuť!