Ingredience: | |
polohrubá mouka | 600 g |
sůl | 1 lžička |
droždí | 1/2 kostky |
cukr | 1 lžička |
slanina (na kostičky) | cca 150 g |
voda | 350 ml |
sádlo | dle potřeby |
hrubozrnná sůl, kmín | na posypání |
vejce | na potření |
Včera jsem měla velkou chuť na něco slaného, tak jsem se rozhodla, že upeču bagety s uzeninou. Můžete využít na chlebíčky, nebo jen tak namazat tím, co máte rádi.
Ve velké míse smícháme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a odměříme cca 350 ml teplé vody. Polovinu vody vlijeme do důlku. Přidáme trochou mouky a necháme na cca 15 minut vzejít kvásek. Po této době přidáme zbytek vody a zpracujeme těsto, které se po chvíli už nelepí a bude pružné. Necháme na 1 hodinu kynout. Pak těsto ještě jednou propracujeme, přisypeme kostičky slaniny, těsto rozdělíme na tři bochánky a z každého uválíme větší bagetovou veku dlouhou cca 35 cm. Necháme znovu kynout na cca 40 minut, dokud veka nezvětší objem. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Nožem nebo nůžkami ozdobně nařízneme povrch a pečeme při 220 stupních v rozehřáté troubě cca 5 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších cca 15 minut.
Podrobné info: