Masové koule: | |
drůbeží mleté maso | 500 g |
bramborová kaše | 6 vrchovatých lžic |
vejce | 1 ks |
strouhanka (dle konzistence) | 6 lžic |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Solamyl (na obalení) | hrst |
olej na smažení | |
Omáčka: | |
ajvar (350g pečené zeleniny) | 1 sklenička |
mléko | 100 ml |
smetana na vaření | 300 ml |
stroužek česneku velký | 2 ks |
sůl | špetka |
bazalka | hrstka |
Na posypání: | |
balkánský sýr nebo Feta sýr | 100 g |
Tuhle mi zbyl v lednici ajvar a mleté maso, a jak vařím intuitivně, napadlo mě ty suroviny smíchat. A protože ajvar pochází z východu, hodil se mi k němu i ten balkánský sýr. Musím říct, že jsme si pochutnali.
Pravý domácí ajvar je vyroben z pečených paprik. Nejlepší ajvar se vyrábí doma, protože pouze ruční loupání a odstraňování semen zajišťuje čistou chuť bez mírně nahořklého vlivu slupky papriky. Ajvar je součástí zimní stravy, kam patří nakládané chilli papriky, nakládaná rajčata a klidně jiná zelenina dle chuti.
Maso promícháme se všemi dalšími surovinami, vytvoříme kuličky a obalíme je v Solamylu. Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě dozlatova, pak klademe do zapékací misky a zalijeme omáčkou z ajvaru.
Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200°C.
Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem. Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami. Prostě dle chuti.
Doboru chuť!
Podrobné info: