Pažitka
Název:

Balkánské koule s ajvarem


Balkánské koule s ajvarem


Ingredience:
Masové koule:
drůbeží mleté maso500 g
bramborová kaše6 vrchovatých lžic
vejce1 ks
strouhanka (dle konzistence)6 lžic
sůl špetka
pepř špetka
Solamyl (na obalení) hrst
olej na smažení
Omáčka:
ajvar (350g pečené zeleniny)1 sklenička
mléko100 ml
smetana na vaření300 ml
stroužek česneku velký2 ks
sůl špetka
bazalka hrstka
Na posypání:
balkánský sýr nebo Feta sýr100 g
Postup přípravy:

Tuhle mi zbyl v lednici ajvar a mleté maso, a jak vařím intuitivně, napadlo mě ty suroviny smíchat. A protože ajvar pochází z východu, hodil se mi k němu i ten balkánský sýr. Musím říct, že jsme si pochutnali.

Pravý domácí ajvar je vyroben z pečených paprik. Nejlepší ajvar se vyrábí doma, protože pouze ruční loupání a odstraňování semen zajišťuje čistou chuť bez mírně nahořklého vlivu slupky papriky. Ajvar je součástí zimní stravy, kam patří nakládané chilli papriky, nakládaná rajčata a klidně jiná zelenina dle chuti.

Maso promícháme se všemi dalšími surovinami, vytvoříme kuličky a obalíme je v Solamylu. Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě dozlatova, pak klademe do zapékací misky a zalijeme omáčkou z ajvaru.
Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200°C.

Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem. Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami. Prostě dle chuti.

Doboru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno