Ingredience: | |
mleté maso | 500 g |
sušená rajčata nakládaná | hrstka |
balkánský sýr | 100 g |
slanina | 100 g |
cibule | 2 ks |
červená paprika | 1 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
vejce | 1 ks |
strouhanka | hrstka |
hladká mouka | hrstka |
česnek | 3 stroužky |
Omáčka: | |
cibule | 1 ks |
slanina | 50 g |
dijonské hořčice | 2 lžíce |
jíška | 1 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
červená paprika | 1/2 ks |
podravka s chilli | špetka |
Balkánských špízů najdete na internetu nepřeberné množství. Já zvolila tuto variantu s těmito ingrediencemi, které mi chutnají. Udělejte si svůj balkánský špíz dle vašich chutí. Špízy lze péct z jakéhokoliv mletého masa.
Maso si umeleme spolu s cibulí, česnekem a promícháme. Můžete použít mleté maso dle chutí a možnosti.
Přidáme koření, strouhaný sýr, nakrájená rajčata, vejce a zahustíme strouhankou. Uděláme kuličky, které obalíme v mouce. Na jehlu na špíz napícháme střídavě kuličky masa, slaninu, cibuli a papriku.
Dáme dozlatova upéct do trouby. Můžete použít třeba horký vzduch s grilem, nebo 180 stupňů dle vaší trouby. Prostě jak jste zvyklí.
Brambory si předem krátce vcelku povaříme, nakrájíme na měsíčky, poskládáme na pekáček vymaštěný sádlem či jiným tukem. Stačí lehce. Posypeme grilovacím kořením a rozmarýnem. Pokapeme olivovým olejem a pečeme do zase zlatova.
Omáčku si připravíme tak, že rozpálíme oliv olej, zesklovatíme cibuli, přidáme slaninu na kostičky a orestujeme. Podlijeme vodou a půlku červené papriky. Vaříme doměkka. Zahustíme jíškou, přidáme hořčici a provaříme. Dochutíme solí a pepřem.
Podrobné info: