Pažitka
Název:

Balkánské špízy s mletým masem


Balkánské špízy s mletým masem


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso500 g
sušená rajčata nakládaná hrstka
balkánský sýr100 g
slanina100 g
cibule2 ks
červená paprika1 ks
sůl špetka
pepř špetka
vejce1 ks
strouhanka hrstka
hladká mouka hrstka
česnek3 stroužky
Omáčka:
cibule1 ks
slanina50 g
dijonské hořčice2 lžíce
jíška1 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
červená paprika1/2 ks
podravka s chilli špetka
Postup přípravy:

Balkánských špízů najdete na internetu nepřeberné množství. Já zvolila tuto variantu s těmito ingrediencemi, které mi chutnají. Udělejte si svůj balkánský špíz dle vašich chutí. Špízy lze péct z jakéhokoliv mletého masa. 

Maso si umeleme spolu s cibulí, česnekem a promícháme. Můžete použít mleté maso dle chutí a možnosti. 
Přidáme koření, strouhaný sýr, nakrájená rajčata, vejce a zahustíme strouhankou. Uděláme kuličky, které obalíme v mouce. Na jehlu na špíz napícháme střídavě kuličky masa, slaninu, cibuli a papriku.
Dáme dozlatova upéct do trouby. Můžete použít třeba horký vzduch s grilem, nebo 180 stupňů dle vaší trouby. Prostě jak jste zvyklí.

Brambory si předem krátce vcelku povaříme, nakrájíme na měsíčky, poskládáme na pekáček vymaštěný sádlem či jiným tukem. Stačí lehce. Posypeme grilovacím kořením a rozmarýnem. Pokapeme olivovým olejem a pečeme do zase zlatova.

Omáčku si připravíme tak, že rozpálíme oliv olej, zesklovatíme cibuli, přidáme slaninu na kostičky a orestujeme. Podlijeme vodou a půlku červené papriky. Vaříme doměkka. Zahustíme jíškou, přidáme hořčici a provaříme. Dochutíme solí a pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno