Ingredience: | |
polohrubá mouka (celozrnná špaldová či pšeničná) | 300 g |
prášek do pečiva | 1/2 sáčku |
sůl | špetka |
skořice | 1/4 lžičky |
změklé máslo (kokosový tuk) | 125 g |
třtinový cukr (nebo jen 80g) | 130 g |
vejce | 3 ks |
přezrálé banány | 4 ks |
Dále můžete přidat: | |
kokos - strouhaný nebo plátky | dle chuti |
nahrubo nasekaná kvalitní čokoláda | dle chuti |
ořechy | dle chuti |
brusinky nebo rozinky | dle chuti |
To když se sejdou Bohyně, tk se dějí kouzelné věci.
Tenhle banánový chlebíček je z jednoho úžasného víkendu u Mastešů. Samozřejmě se peklo a vařilo. To je prostě klasika. A byla sranda, že vás z ní bolí břišní svaly ještě v pondělí. Mám tyhle chvíle ráda.
Banana bread je výborný nápad jak z přezrálých banánů vykouzlit voňavý dezert, do kterého se zamilujete. Můžete si ho dochutit podle momentální nálady. Máte rádi čokoládu, kokos, nebo ořechy? To všechno můžete do banánového chlebíčku přidat. Nebo raději zvolíte zdravější variantu ze špaldové mouky?
Banánový chlebíček jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. Často jsem na něj narážela při brouzdání internetem. Jeho čas konečně nastal, protože byly po ruce 4 banány, krásně přezrálé, zvenčí téměř celé hnědé a uvnitř krásně sladké a měkké. To jsou totiž ty správné pro tento recept.
Chlebíček jsem zkoušela už ve dvou variantách. Jedna je z bílé mouky s třtinovým cukrem a máslem. Ta druhá je velice zdravá. Polohrubou mouku jsem nahradila špaldovou celozrnnou, máslo kokosovým tukem a třtinový cukr jsem nechala, jen jsem místo 130 g použila 80 g.
Obě dvě varianty byly výborné. Vyzkoušejte tu, která vám více vyhovuje.
Máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte vejce a šlehejte dál. Banány rozmačkejte a přidejte do směsi. Dále šlehejte, až se všechny suroviny spojí v kompaktní hmotu.
Do mouky přimíchejte prášek do pečiva, sůl, skořici a pořádně promíchejte. Obě dvě složky těsta spojte dohromady a umíchejte voňavé těsto.
Přidejte podle chuti něco navíc. My jsme kombinovali plátky kokosu a nahrubo nasekanou čokoládu. Výborné jsou i různé ořechy. Třeba pekanové.
Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Pečte v troubě předehřáté na 1180°C, přibližně hodinu. Použijte osvědčený vpich špejlí, která musí vyjít čistá, neulepená od těsta.
Vyklopte a nechejte vychladnout.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: