Ingredience: | |
přezrálé banány | 3 ks |
vejce | 3 ks |
třtinový cukr | 100 g |
hladká špaldová mouka | 200 g |
kypřící prášek | 6 g |
jedlá soda | 2 g |
oříškové máslo | dle chuti |
marmeláda | dle chuti |
šlehačka | dle chuti |
vanilkový pasta | 1 lžička |
malé karamelky | na ozdobu |
Normálně peču z přezrálých banánů banana bread, ale měla jsem chuť na malou obměnu a tak vzniklo tohle. Nejsem si úplně jistá, jak to pojmenovat, protože je to něco jako buchta, která by mohla aspirovat i na dort. Zkusila jsem korpus prokrojit a promazat oříškovým máslem (jako čokoládovej Šufánek??? Oooooh) a marmeládou a musím se pochválit, protože spolu se šlehačkou to byla bomba!
Předehřejte troubu na 180°C a koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečícím papírem (já měla formu na koláč, průměr 24 cm). V misce vyšlehejte dva bílky do tuha. V druhé míse rozmixujte banány a pak k nim přisypte cukr, jedno vejce a dva žloutky. Šlehejte, až se cukr rozpustí. Přisypte mouku se sodou a kypřícím práškem. Nakonec vmíchejte sníh. Dejte do trouby a pečte hodinu až hodinu a čtvrt - záleží na výšce korpusu. Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce, pak prokrojte a pomažte oříškovým máslem a hned na máslo namažte vrstvu marmelády. Teď můžete dát koláč do lednice, klidně přes noc - krásně se rozleží. Pokud není čas, nebo se vám nechce čekat, tak ušlehejte šlehačku spolu s vanilkou, naneste na vršek koláče a ozdobte malými karamelkami. Dobrou chuť!
Podrobné info: