Ingredience (cca 15 vaflí): | |
zralé banány | 2 ks |
vejce | 2 ks |
mléko | 100 ml |
olej | 100 ml |
celozrnná hladká špaldová mouka | 200 g |
ovesné vločky | 50 g |
bílý jogurt | 2 vrchovaté lžíce |
kypřící prášek (bezfosfátový) | 1/2 ks |
vanilková esence (nemusí být) | 2 lžičky |
V poslední době se na blogu nakupily samá hlavní jídla a už to skoro začínalo vypadat, že jsem přestala mlsat. No kéž by! Tak si honem spravím reputaci těmito banánovými vaflemi a snad mi přičtete body i za to, že jsou bez cukru (a přesto sladké).
Dobře zralé banány rozmačkejte a v míse promíchejte s ostatními ingrediencemi. Začněte nejdříve těmi tekutými, poté vmíchejte sypké. Nechte alespoň 10 minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu a těsto správně zhoustlo.
Poté pečte v rozpáleném vaflovači a podávejte dle libosti. Díky přítomnosti banánů jsou vafle přirozeně sladké a nepotřebují už další cukry, i proto jsem jejich věkové zařazení nakonec snížila na 8 měsíců, ačkoliv nejsem zastáncem toho, aby děti do jednoho roku cíleně mlsaly. U takto malých dětí si vafli představuju například jako náhradu svačiny či jídlo do ručičky na cestování, nepodávala bych ji jako sladkost po obědě či něco podobného, a také bych ji zbytečně již nepřislazovala marmeládou.
Dětská specifika: