Pažitka
Název:

Banánovo-ananasové lívanečky s kokosem a pohankovou moukou, zdobeno kokosovým zachlazeným mlékem s borůvkovou šťávou

bez lepku a BKM (pokud chcete i bez vajec, přidejte místo vajíčka vanilkovou hrašku)


Banánovo-ananasové lívanečky s kokosem a pohankovou moukou, zdobeno kokosovým zachlazeným mlékem s borůvkovou šťávou


Ingredience:
Ingredience:
mražené banány2 ks
ananas150 g
pohanková mouka hladká100 g
vejce1 ks
kokos100 g
České Ghíčko Bio dle potřeby
Krém:
kokosové mléko REAL 80%1 ks
borůvky2 - 3 hrsti
ananas nakárjený na kostičky dle potřeby
med dle chuti
Postup přípravy:

Náš malý mlsáček přichází lívanečkům na chuť a já se mu vůbec nedivím. Až tak často je nedělám, ale věřím, že časem budou na našem stole častěji, tak musím doladit formu. Tyto lívanečky byly moc vydařené a vznikly zcela náhodou, tak jak to obvykle bývá. 
Prostě a jednoduše zralý ananas potřeboval zpracovat a mně lákala kombinace chuti kokosu a ananasu, zásoba banánů v mrazáku potřebovala rovněž drobnou redukci a babička donesla čerstvá vajíčka a bylo to... A výsledek? Myslím, že fotky hovoří sami a rozhodně žádný ladem nezůstal.

Mražené banány oloupeme a rozkrájíme na kolečka. Okrájíme, očistíme, nakrájíme ananas a společně s banánem rozmixujeme, přidáme vajíčko, strouhaný kokos, zahustíme pohankovou moukou.

Připravené těsto na lívanečky vlijeme na pánev, kterou jsme si potřeli Ghíčkem, opečeme z obou stran.

Kokosové mléko v plechu dáme zachladit na 45 minut do mrazáku. Případně na 48 hodin do lednice. 
Kokosové mléko vyjmeme z mrazáku, otevřeme, vyndáme zachlazený krém a dáme vyšlehat na plný výkon. Pokud je v plechovce tekutý podíl, nepřidáváme. Došlo by k naředění a to je nežádoucí.

Před podáváním přidáme do vyšlehaného kokosového mléka šťávu z borůvek, nemícháme, jen vždy cáknem šťávou do vyšlehaného mléka a přemístíme do zdobícího sáčku. Barva se postupně mění do nehezké šedivé, takže na efekt zdobíme ihned před servírováním.

Přeliv a šťávu připravíme velmi snadno. Do rendlíku vhodíme pár hrstí borůvek, přidáme pár lžic vody, rozvaříme. Necháme vychladnout před přidáním do vyšlehaného kokosového mléka. Já jsem přidala přibližně 4 lžíce vychladlé šťávy, nepřidáváme příliš, došlo by k naředění.

Lívanečky nazdobíme a na vrch přidáme rozvařené borůvky a kousky ananasu.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno