Pažitka
Název:

Banánovo-skořicové muffiny s kešu banánovým krémem a čokoládou

bez BKM, lepku, vajec


Banánovo-skořicové muffiny s kešu banánovým krémem a čokoládou


Ingredience:
Muffiny korpus:
banány3 ks
řepkový olej4 lžíce
prášek do pečiva1 ks
agáve sirup1 lžíce
špaldová mouka hladká T 630200 g
mletá skořice2 lžičky
voda160 ml
jedlá soda1 lžička
nastrouhaná čokoláda Vivani2 lžíce
Krém a zdobení:
banány4 - 5 ks
citronová šťáva1 lžička
kešu ořechy130 g
kakaový prášek2 lžíce
chia semínka1 lžička
čokoláda na vaření Vivani dle potřeby
pufovaná quinoa nebo pomleté ořechy na ozdobení
Postup přípravy:

Muffiny jsou velmi vděčný moučník který lze připravit pokaždé úplně jinak. Potřebovala jsem něco malému na zoubek při příležitosti oslavy jmenin. Hlavní oslava bude sice o víkendu, ale chtěli jsme si udělat vlastní klidnou rodinnou oslavu. Svým způsobem se mi to i hodilo. Globus vyhlásil soutěž o nejzajímavější recept a tento je jeden z nich, který jsem do soutěže zaslala. Hlavní ingredience, které musely být použity v receptu, byly kešu ořechy, agáve a chia semínka. Chia semínka mají úžasnou schopnost sát tekutiny a to e zde velmi hodí. Základem receptu je banánový korpus se skořicí a čokoládou, který podtrhne kešu krém s banány, chia semínky, přidaný kakaový prášek a samozřejmě zlatým hřebem je čokoláda, která celkový dojem zvýrazní. Velmi podařená kombinace chutí a myslím, že nemusím říkat, že na talířku nezůstal jediný drobeček, korpus byl dle představ krásně nadýchaný.

Banány rozmačkáme a rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme skořici, olej, agáve sirup, kypřící prášek a nastrouhanou čokoládu na vaření. Přisypeme mouku, zamícháme a dle konzistence naředíme těsto vodou, nakonec vmícháme jednou sodu.

Vzniklé těsto nalijeme do formy na muffiny, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Muffiny necháme vychladnout.

Během pečení muffinů si připravíme krém, kterým budeme zdobit. Banány rozmačkáme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme namleté kešu ořechy, chia semínka, kakaový prášek a pár kapek citronu. Necháme 15 minut stát a znovu rozmixujeme, záleží na výkonu tyčového mixéru. Je velmi důležité, aby krém byl tuhý a dobře se s ním pracovalo. Zde je třeba individuálně, případně přidat namleté kešu ořechy. Pokud nemáte výkonný mixér, tak několikrát za sebou krém s přestávkami rozmixujete. Kešu ořechy budou sát a to potřebujeme a potupně změknout. Ideálně je připravit předem a několikrát rozmixovat, docílíme tak úplně hladké konzistence. 

Vychladlé muffiny nazdobíme připraveným krémem, já zdobila s pomocí sáčku. Kolem dokola po obvodu muffinů jsem vytvořila kytičky a stejně jsem postupovala až ke středu, který jsem zakončila rovněž kytičkou. Nazdobené muffiny vložíme do lednice. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu na vaření, kterou dáme do igelitového sáčku, na kterém uděláme uzel. Po rozehřátí čokolády ji dáme krátce stranou. Vyndáme muffiny z lednice, ustřihneme špičku sáčku, po obvodu kolem dokola vytvoříme proužek, který s pomocí moka lžičky rozetřeme kolem dokola. Nakonec krém pocákáme čokoládou a ozdobíme pufovanou quinoou. 

Připravené muffiny dáme vychladit do lednice.

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno