Pažitka
Název:

Banánový dort


Banánový dort


Ingredience:
Korpus:
žloutek3 ks
cukr100 g
kakao30 g
voda4 lžíce
polohrubá mouka70 g
prášek do pečiva1 ks
bílky (sníh)3 ks
Tmavý krém:
máslo30 g
hladká mouka30 g
mléko1 hrnek
máslo140 g
cukr100 g
kakao40 g
vejce1 - 2 ks
Banánový krém:
banánový pudingový prášek1 ks
mléko300 ml
cukr4 lžíce
změklé máslo2 lžíce
zakysaná smetana200 g
smetana 33%250 ml
ztužovač šlehačky1 ks
Postup přípravy:

Mám pro vás tip na dortík k víkendové kávičce. V zimě kupujeme často banány, protože je děti milují. Víte, že banán je balzámem nejen pro naše chuťové buňky, ale i na naše srdce a nervy?
Banán totiž obsahuje sacharid, bílkoviny a minerální látky, z nichž nejvíce draslík a magnesium, díky čemuž má banán blahodárné účinky na naše srdce a uklidňuje naše nervy. A pokud potřebujeme dodat energii, zasytit a povzbudit mysl, tak banán díky vysokému energetickému obsahu, je ten správný “dobíječ”! Někdy ale není chuť na banán, ale na nějako tu dobrotu, tak co udělat třeba banánový dortík?

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém tmavý
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. 
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém.

Krém banánový
Z mléka, 2 lžic cukru a pudingového prášku uvaříme hustý puding. Na horký puding dát potravinářkou fólii a takto dát chladit. (díky tomu budeme mít pudding bez škraloupu). Nyní si ušleháme 1 smetanu s 1 ztužovačem. Vedle si vyšleháme 2 lžíce másla a 2 lžícemi cukru, poté přidáme zakysanou smetanu a vychladlý pudding. Nakonec přimícháme ušlehanou šlehačku.

Dort a jeho příprava:
Korpus 1x prořízneme. Spodní část korpusu natřeme tenkou vrstvou tmavého krému. Poté vyskládáme na tenké plátky nakrájený banán a celé potřeme banánovým krémem. Pak přiklopíme druhou částí korpusu. Celý dort pomažeme banánovým krémem a ozdobíme tmavým krémem. Nakonec nakrájíme banány a ozdobíme na povrchu dortu. Pokud nemáme dort k okamžitému použití, tak je nutné banány potřít průhlednou želatinou (uvařit 1ks Dr. Oetker Dort-želé čiré, 200 ml vody a 3 lžíce cukru).

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno