Korpus: | |
vyloupané zralé banány | 300 g |
skořice | 1 lžička |
kakao | 50 g |
kokosový cukr | 30 g |
mléko | 150 ml |
hladká pohanková mouka | 200 g |
sůl | špetka |
prášek do perníku | 1 ks |
Krém: | |
medjool datle | 6 ks |
arašídové máslo | 4 vrchovaté lžíce |
zralý banán | 1 ks |
skořice | špetka |
Chia džem: | |
maliny | 200 g |
chia semínka | 3 lžíce |
Ať už slavíte narozeniny, pořádáte oslavu nebo máte výročí svatby, vždy je důvod upéct skvělý dort... a o to spíš, když je zdravý! Ráda experimentuju a vymýšlím zdravější verze dezertů bez bílé mouky a bílého rafinovaného cukru. Nebudu vám lhát, občas je to katastrofa a celý pokus skončí v koši doprovázen několika nepříliš slušnými výrazy. To se ale tentokrát nestalo a já se tak s vámi můžu podělit o tenhle skvělý bezlepkový dort vonící perníkem a arašídovým máslem.
Miluju pečení, ale poslední dobou na něj nezbývá moc času. Proto, když se mi naskytlo volné odpoledně, měla jsem jasno! Měla jsem nepřekonatelnou touhu a potřebu upéct dort a prostě si udělat hezkou snídani, a tak jsem se vrhla do pečení. Korpus dortu je z pohankové mouky, kterou v kuchyni při pečení používám asi nejraději, takže bezlepkáři volejte třikrát sláva, tohle je dezert pro vás.
Abych vám udělala ještě větší chutě, zavřete oči a představte si chuť perníkového koření a kakaa ve spojení s arašídovým máslem a svěžími malinami... dokonalost. Základ arašídového krému tvoří báječné datle medjool, které jsou sladké jako med a povznesou dort ještě o kousek výš. Tak se pusťme do pečení.
Zralé banány oloupeme a rozmixujeme společně s mlékem a kokosovým cukrem dohladka. Směs nalijeme do mísy a přidáme skořici, špetku soli, prosátou mouku s kakaem a práškem do perníku. Vytvoříme hladké těsto, které přelijeme do menší dortové formy. Formu můžete vystlat pečícím papírem nebo vymazat troškou oleje a vysypat strouhaným kokosem jako já. Korpus pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 25 minut. Raději propečení kontrolujte špejlí, aby se vám korpus nevysušil.
Mezitím, co se peče korpus, připravíme si krémy. Na arašídový krém rozmixujeme medjool datle s arašídovým máslem, banánem a špetkou soli. Medjool datle jsou měkké a vytvoří krásně sametovou strukturu, pokud ale používáte klasické sušené datle, stačí je na pár minut spařit horkou vodou a krásně změknou.
Malinový džem připravíme velice jednoduše. Maliny rozmixujeme, vmícháme do nich chia semínka a necháme vše ztuhnout.
Hotový korpus necháme vychladnout a pak ho prokrojíme na půl. Spodní část potřeme nejprve 2/3 arašídového krému. Vrstvu krému dále potřeme 2/3 malinového džemu a přiklopíme vrchní částí korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejně, nejprve rozetřeme zbytek arašídového krému, na něj potom malinový džem. Ozdobíme libovolným ovocem.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ