Pažitka
Název:

Banánový paleo cake s čokoládou a pekanovými ořechy

paleo


Banánový paleo cake s čokoládou a pekanovými ořechy


Ingredience:
Korpus:
vejce6 ks
80% čokoláda200 g
Krém:
banány430 g
kokosové mléko370 g
Ozdobení dortu:
nasekané pekanové ořechy30 g
nastrouhaná 80% čokoláda kousek
olej z vlašských ořechů (já použila od Bohemia olej) dle chuti
Postup přípravy:

Paleo – v dnešní době stále více populární životní styl mnoha lidí, nejen v Česku, ale především ve světě. Nechci se tu pouštět do vysvětlování, proč je paleo fajn nebo proč fajn není. Jedno však vím jistě, mě paleo baví. Nemusíte však být zastánci palea, abyste si mohli připravit tento dort. Neobsahuje mouku, mléčné výrobky, skoro ani cukr. Je tedy vhodný jak pro lidi s intolerancí laktózy, bezlepkáře, příznivce palea, ale také pro děti a všechny ty, které baví zdravý životní styl.

Korpus dortu je složen pouze z 80% čokolády a vajec a věřte mi, absolutně nepoznáte, že v něm není mouka. Chuťově je dort sladký tak akorát, sladkost totiž způsobují pouze banány. Jako zdravá snídaně, svačina nebo třeba jako dezert ke kávě je tenhle banana cake naprosto ideální.

 

Korpus:  

1. Oddělte žloutky od bílků, čokoládu nalámejte na malé kousky.

2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Když je rozpuštěná, přidejte k ní žloutky a opatrně obojí spojte pomocí šlehací metly tak, aby vznikla hustá celistvá hmota.

3. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.

4. K sněhu přidejte čokoládovou hmotu a důkladně, avšak opatrně spojte.

5. Těsto přelijte do formy na dort, který máte vystlaný pečícím papírem.

6. Nyní dejte těsto ve formě do předehřáté trouby na 170 stupňů péct.

7. Pečte 30 minut.

8. Po upečení nechte při pokojové teplotě zchladnout.

Krém:

1. Banány zbavte slupky a nakrájejte je na menší kousky.

2. Kousky banánů přendejte do vyšší nádobí (nejlépe od tyčového mixéru).

3. K banánům přidejte kokosové mléko a pomocí tyčového mixéru obojí rozmixujte do hladké hmoty.

4. Hotový krém přendejte do mísy od robota nebo do nerezové mísy a dejte na hodinu vychladit do lednice.

5. Po hodině krém trochu prošlehejte, buď pomocí robota nebo ručně šlehací metlou.

6. Hotový krém opatrně vlijte na korpus (je sice hustý, ale tekutější).

Ozdobení dortu:

1. Krém posypejte dle chuti ořechy a nastrouhanou čokoládou a nakonec jej pokapejte olejem z vlašských ořechů.

2. Můžete ihned podávat. Uchovávejte v lednici.

Tip: Místo pekanových ořechů můžete použít ořechy vlašské. 


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno