Pažitka
Název:

Banány v čokoládě


Banány v čokoládě


Ingredience:
Základ korpusu pro kakaovou verzi:
ovesné vločky156 g
kešu ořechy170 g
kakaový prášek Lifefood2 lžíce
javorový sirup (agáve či med)46 g
kokosový olej nebo koko Ghí (2-3 lžíce)50 g
mandlové mléko Provamel5 - 6 lžic
Základ korpusu pro švestkovo-makovou verzi:
kešu ořechy130 g
ovesné nebo pohankové vločky210 g
chia semínka1 lžička
brusinky, nesířené, doslazené jablečnou šťávou1 lžíce
mletý mák1 lžíce
koko ghí či kokosový olej1 lžíce
švestková povidla110 g
datlový sirup, agáve či med dle chuti
Náplň:
banány (cca 6 ks) dle pořeby
kokosový olej1 lžíce
citron pár kapek
sladidlo trošku
čokoláda na vaření Vivani dle potřeby
Postup přípravy:

Při přípravě cizrnových koláčků mi zbyla povidla z rozvařených sušených švestek a jablka. Rozhodla jsem se je zužitkovat, byla by jich škoda. 

Nebyla jsem si jistá, co mi řekne na makovou kombinaci náš malý mlsák, a tak jsem raději připravila rovněž jeho oblíbený základ, který nikdy nezklame, vznikly tedy základy dva.

Pokud máte rádi bounty, není problém připravit i tuto variantu. Postačí místo banánů použít kokosmus - kokosový krém, který dosladíme dle chuti nebo pomletý kokos, který namočíme do kokosového mléka přes noc. Druhý den rozmixujeme a přidáme lžíci kokosového oleje. Pokud nemáte problémy s mléčnými výrobky a vejci, lze použít kokosový krém od Šmakouna, který však obsahuje mléčné složky a vaječný bílek.

Prostě, kdo si hraje, nezlobí, a dozajista opět vznikne celá řada kombinací. Musím říct, že obě verze nemají chybu. Pokud chcete verzi co nejblíže banánům v čokoládě, sáhněte po švestkovo-makové.

Příprava základů je velmi snadná. Ovesné vločky nameleme společně s kešu ořechy, přidáme kakaový prášek, kokosový olej, dle chuti sladidlo a důkladně propracujeme. V případě, že konzistence bude málo pojivá, přidáme kokosový olej nebo rostlinné mléko.

Z dobře pojivé směsi vytvarujeme tyčinky a klademe je na tác, který vysteleme pečícím papírem. Dáme zachladit do lednice a pustíme se případně do druhé verze.

Opět nameleme ovesné vločky s kešu ořechy, chia semínky a brusinkami. Po namletí přidáme mletý mák, švestková povidla (pokud nemáme povidla, můžeme dát místo nich sušené švestky, které budeme mixovat společně s ořechy, vločkami a brusinkami), koko ghí a směs pomocí rukou propracujeme. Nakonec dle chuti případně přisladíme sirupem či medem. Vytvarujeme tyčinky a klademe je na tác, který steleme pečícím papírem a dáme zachladit do lednice.

Po vyndání z lednice základy dozdobíme. Rozmačkáme banány, nemixujeme, přidáme kokosový olej - nemusíme, ale hezky drží. Pokud chceme, aby nám zůstaly banány uvnitř žluté, přidáme pár kapek citronu a trošku přisladíme. Já jen rozmačkala banán a přidala pár kapek citronu. Je třeba pracovat rychle. Pokud necháme déle stát, začne šednout. Nandáme na tyčinky a polijeme čokoládou, kterou necháme rozpustit ve vodní lázni. Vzniklé banány v čokoládě dáme vychladit do lednice. Kakaová verze bude úžasná rovněž jako bounty.

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno