Pažitka
Název:

Banica


Banica


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
rozehřáté máslo + máslo na potírání těsta150 g
ocet2 lžíce
teplá voda200 ml
sůl špetka
balkánský sýr500 g
vejce3 ks
Postup přípravy:
Nebojte, Tytyna nezanevřela na sladké. Jen je třeba ty cukry něčím vyvážit. A takový závin, který je nacpaný slaným balkánským sýrem, je to pravé. V Bulharsku je to Banica a v Řecku zase Tiropita. Ať tak nebo tak, je to moc dobré a výživné.

Mouku, rozehřáté máslo, ocet, sůl a vodu smícháme. Vypracujeme do hladkého těsta, se kterým několikrát udeříme o vál, až se přestane lepit a začnou se v něm dělat bubliny. Těsto potřeme teplou vodou a přikryjeme nahřátým hrncem, alespoň na půl hodiny. Mezitím si připravéme sýrovou náplň. Balkánský sýr rozmělníme a vmícháme do něj rozšlehaná vejce. Odpočaté těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Každý s dílů vytáhneme do tenkého obdelníku. Polovinu potřeme máslem a těsto přeložíme na půl. Pak  naneseme vrstvu sýrové náplně a zatočíme. Postupně tvoříme "šneka". Já  každou Banicu dělala pouze ze dvou válečků, takže mi vznikly tři. Přijde mi, že když je něco menší, je to lepší. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25-30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kristýna Klejdusová

    zavřít okno