Název:Barunčina kulajda
Ingredience:
Ingredience: |
máslo | 1 lžíce |
řepkový olej | 1 lžíce |
větší cibule (nakrájená nadrobno) | 1 ks |
malá mrkev (nakrájená na drobné kostičky) | 1 ks |
malá petžel (taktéž nakrájená na drobno) | 1 ks |
směs hub (očištěná a nakrájená na plátky) | dle chuti |
brambory (nakrájené na kostičky) | 5 ks |
drůbeží vývar | 2 l |
bobkový list | 1 ks |
celý pepř | 4 kuličky |
nové koření | 2 kuličky |
33% smetana | 1 kelímek |
světlá máslová jíška (2 lžíce másla, 2 lžíce mouky) | dle potřeby |
nasekaný čerstvý kopr | 2 - 3 vrchovaté lžíce |
ocet | dle chuti |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
Postup přípravy:Houbové tažení právě začalo.
Konečně už i u nás v lesíku rostou. A rostou docela dost. A já, jakožto velmi vášnivý houbař, vyrážím s košíkem poctivě každý den (nebo alespoň obden :-)).
P. houby miluje, stejně tak já, děti naše nadšení už nesdílí, ale to mají sakra smůlu. Dostanou, co je uvařeno, a pak to pitvají a pitvají, jen aby vylovily každičký podezřelý kousek, protože, "co kdyby to náhodou byla houba, mami."
Doufám, že je to s věkem přejde a budou si s námi na houbách pochutnávat. Já už mám pro vás hned dva houbové recepty. Dnešní polévkový a ...... a víte co? Nechte se překvapit.
Ve větším hrnci rozehřejte máslo společně s olejem, na něm pak restujte cibuli, mrkev i petrželku a to tak dlouho, dokud nezačne hezky zlátnout. Přidejte větší množství nakrájených hub, brambory a zalijte vývarem.
Směs koření zabalte do gázy, zavažte, popř. použijte sítko na sypaný čaj, a dejte do polévky. To děláte proto, abyste pak nemuseli lovit kus rozžvýknutého pepře ze zubů, vždyť všichni víme, jak je to nepříjemné.
Vše zalijte
vývarem, osolte a vařte dokud brambory nezměknou. Pak polévku zalijte smetanou, stáhněte výkon plotýnky a nechte probublávat. Mezitím si z másla a mouky připravte
světlou jíšku (rozehřejte na pánvi máslo, osmahněte na něm mouku) a tu vlijte za stálého míchání do polévky.
Polévku nechte ještě asi 10 minut
probublávat za stálého míchání, aby se i
mouka hezky provařila. Teď přichází na řadu dochucení. Do polévky vhoďte kopr, přidejte 1-2 lžíce octa (záleží na vaší chuti), můžete dát i lžičku cukru, dosolte a dopepřete mletým pepřem.
Já jsem ještě přidala
zastřené vejce, chcete-li ztracená vejce. Tedy vajíčko, které se vaří v nálevu z vody, octa, soli, trochy cukru a pepře. Ten necháte na plotně do chvíle, kdy začne pomalu bublat (pozor voda se nesmí prudce vařit, jinak se vajíčko celé potrhá), pomocí vařečky intenzivním mícháním vytvoříte v nálevu vír, do jehož středu vyklepnete vajíčko. Pomocí "víru" se hezky pravidelně zabalí. Vařte tak 4 minutky, prostě aby byl bílek pevný, ale žloutek zůstal hezky tekutý.
Pár hub jsem ještě využila k ozdobení polévky. Jen jsem je
nakrájela na plátky, orestovala na olivovém oleji a ochutila solí, pepřem a petrželkou.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno