Pažitka
Název:

Barunčina kulajda


Barunčina kulajda


Ingredience:
Ingredience:
máslo1 lžíce
řepkový olej1 lžíce
větší cibule (nakrájená nadrobno)1 ks
malá mrkev (nakrájená na drobné kostičky)1 ks
malá petžel (taktéž nakrájená na drobno)1 ks
směs hub (očištěná a nakrájená na plátky) dle chuti
brambory (nakrájené na kostičky)5 ks
drůbeží vývar2 l
bobkový list1 ks
celý pepř4 kuličky
nové koření2 kuličky
33% smetana1 kelímek
světlá máslová jíška (2 lžíce másla, 2 lžíce mouky) dle potřeby
nasekaný čerstvý kopr2 - 3 vrchovaté lžíce
ocet dle chuti
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
Postup přípravy:
Houbové tažení právě začalo. 
Konečně už i u nás v lesíku rostou. A rostou docela dost. A já, jakožto velmi vášnivý houbař, vyrážím s košíkem poctivě každý den (nebo alespoň obden :-)).
P. houby miluje, stejně tak já, děti naše nadšení už nesdílí, ale to mají sakra smůlu. Dostanou, co je uvařeno, a pak to pitvají a pitvají, jen aby vylovily každičký podezřelý kousek, protože, "co kdyby to náhodou byla houba, mami."
 
Doufám, že je to s věkem přejde a budou si s námi na houbách pochutnávat. Já už mám pro vás hned dva houbové recepty. Dnešní polévkový a ......  a víte co? Nechte se překvapit. 
 
Ve větším hrnci rozehřejte máslo společně s olejem, na něm pak restujte cibuli, mrkev i petrželku a to tak dlouho, dokud nezačne hezky zlátnout. Přidejte větší množství nakrájených hub, brambory a zalijte vývarem.

Směs koření zabalte do gázy, zavažte, popř. použijte sítko na sypaný čaj, a dejte do polévky. To děláte proto, abyste pak nemuseli lovit kus rozžvýknutého pepře ze zubů, vždyť všichni víme, jak je to nepříjemné.

Vše zalijte vývarem, osolte a vařte dokud brambory nezměknou. Pak polévku zalijte smetanou, stáhněte výkon plotýnky a nechte probublávat. Mezitím si z másla a mouky připravte světlou jíšku (rozehřejte na pánvi máslo, osmahněte na něm mouku) a tu vlijte za stálého míchání do polévky.

Polévku nechte ještě asi 10 minut probublávat za stálého míchání, aby se i mouka hezky provařila. Teď přichází na řadu dochucení. Do polévky vhoďte kopr, přidejte 1-2 lžíce octa (záleží na vaší chuti), můžete dát i lžičku cukru, dosolte a dopepřete mletým pepřem.

Já jsem ještě přidala zastřené vejce, chcete-li ztracená vejce. Tedy vajíčko, které se vaří v nálevu z vody, octa, soli, trochy cukru a pepře. Ten necháte na plotně do chvíle, kdy začne pomalu bublat (pozor voda se nesmí prudce vařit, jinak se vajíčko celé potrhá), pomocí vařečky intenzivním mícháním vytvoříte v nálevu vír, do jehož středu vyklepnete vajíčko. Pomocí "víru" se hezky pravidelně zabalí. Vařte tak 4 minutky, prostě aby byl bílek pevný, ale žloutek zůstal hezky tekutý. 

Pár hub jsem ještě využila k ozdobení polévky. Jen jsem je nakrájela na plátky, orestovala na olivovém oleji a ochutila solí, pepřem a petrželkou.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno