Pažitka
Název:

Batátové burgery se špenátovým pestem

veganský recept


Batátové burgery se špenátovým pestem


Ingredience:
Ingredience:
malá červená řepa1 ks
velký široký batát1 ks
lilek4 plátky (0,5 cm)
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Dip:
špenát40 g
kešu ořechy25 g
nastrouhaná kůra z 1/2 limetky dle chuti
česnek1/2 stroužku
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Navíc:
rajče dle potřeby
rukola dle potřeby
Postup přípravy:

Bohužel jsem jedna z těch, která si neumí představit den bez sladkého. Snažím se obvykle sáhnout po zdravé alternativě, a co se týče jídla obědu, dá se tato neřest obejít sladkými batáty, které jsou ale velice zdravé. Obsahují spoustu prospěšných látek. Naše tělo zásobují především vitaminem C a B6, který mírní nespavost a prospívá nervové soustavě obecně. Vedle toho příznivě ovlivňuje i další procesy v našem těle. Výčet skvělých vlastností si můžete prohlédnout například ZDE.

Troubu předehřejte na 180⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky. V míse promíchejte s trochou oleje, soli a pepře a rozprostřete na plech. Dejte péct. Po čtvrt hodině přidejte batáty a lilek.
Batáty nakrájejte na 8 plátků silných asi 1 cm. V míse opět promíchejte s olejem, solí a pepřem. Rozprostřete na plech k řepě. Přidejte plátky lilku, ty lehce pokapejte olejem, osolte a lehce opepřete. Pečte dalších 20 – 25 minut,  dokud nebudou batáty měkké.
Než se vše upeče, připravte si dip. Opraný špenát tyčovým mixérem rozmixujte s dalšími uvedenými surovinami. Půjde to zezačátku špatně, můžete přidat ještě pár kapek vody.
Nakrájejte rajče na slabé plátky.
Plátky batátů potřete pestem. Na 4 položte lilek, rajče, plátek řepy, rukolu a přiklopte dalším plátkem batátu. Spojte párátkem.

Burgery celkem obsahují:
Energetická hodnota: 1 805 kJ
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 62 g
– z toho cukry: 20 g
Tuky: 16 g
– z toho nasycené MK: 3 g
Vláknina: 12 g

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno