Ingredience: | |
malá červená řepa | 1 ks |
velký široký batát | 1 ks |
lilek | 4 plátky (0,5 cm) |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Dip: | |
špenát | 40 g |
kešu ořechy | 25 g |
nastrouhaná kůra z 1/2 limetky | dle chuti |
česnek | 1/2 stroužku |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Navíc: | |
rajče | dle potřeby |
rukola | dle potřeby |
Bohužel jsem jedna z těch, která si neumí představit den bez sladkého. Snažím se obvykle sáhnout po zdravé alternativě, a co se týče jídla obědu, dá se tato neřest obejít sladkými batáty, které jsou ale velice zdravé. Obsahují spoustu prospěšných látek. Naše tělo zásobují především vitaminem C a B6, který mírní nespavost a prospívá nervové soustavě obecně. Vedle toho příznivě ovlivňuje i další procesy v našem těle. Výčet skvělých vlastností si můžete prohlédnout například ZDE.
Troubu předehřejte na 180⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky. V míse promíchejte s trochou oleje, soli a pepře a rozprostřete na plech. Dejte péct. Po čtvrt hodině přidejte batáty a lilek.
Batáty nakrájejte na 8 plátků silných asi 1 cm. V míse opět promíchejte s olejem, solí a pepřem. Rozprostřete na plech k řepě. Přidejte plátky lilku, ty lehce pokapejte olejem, osolte a lehce opepřete. Pečte dalších 20 – 25 minut, dokud nebudou batáty měkké.
Než se vše upeče, připravte si dip. Opraný špenát tyčovým mixérem rozmixujte s dalšími uvedenými surovinami. Půjde to zezačátku špatně, můžete přidat ještě pár kapek vody.
Nakrájejte rajče na slabé plátky.
Plátky batátů potřete pestem. Na 4 položte lilek, rajče, plátek řepy, rukolu a přiklopte dalším plátkem batátu. Spojte párátkem.
Burgery celkem obsahují:
Energetická hodnota: 1 805 kJ
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 62 g
– z toho cukry: 20 g
Tuky: 16 g
– z toho nasycené MK: 3 g
Vláknina: 12 g