Ingredience: | |
větší batáty | 2 ks |
mrkev | 4 ks |
vařená cizrna (Alnatura) | 1 sklenice |
střední cibule | 1 kss |
česnek | 2 stroužky |
kari pasta | 1/2 lžíce |
koření garam masala | 2 lžičky |
zeleninový vývar | 400 ml |
rostlinná smetana (sojová) | 150 ml |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
čerstvý koriandr | hrst |
olej | dle potřeby |
Mám ráda karí, je možné jej vařit na sto a jeden způsob a přitom vám nikdy nezevšední. Při jeho vaření se skvěle upotřebí zelenina, kterou doma zrovna máte, ale padla volba na batáty a mrkev. Jako speciální přísadu jsem měla kari pastu přímo z Thajska a musím říci, že měla opravdu grády.
Nejprve si nachystáme zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak i česnek. Nakonec si nachystáme batáty a mrkev, vše oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky.
V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a pak k ní přidáme česnek, kari pastu a koření garam masala. Vše krátce orestujeme. Nezapomeneme stáhnout trochu plamen, aby se nám směs nepřipálila. Koření se krásně rozvoní a směs obalí. Poté chvíli přidáme batáty a mrkev (lehce osolíme, opepříme) a promícháme, lehce zarestujeme a zalijeme vývarem (jen tolik, aby byla zelenina lehce ponořená). Vaříme do polozměknutí zeleniny cca 10 minut (záleží, na jak velké kostky jsme si ji nakrájeli). Ke konci vaření přidáme smetanu a provaříme, nevadí, pokud se nám batáty mírně rozvaří, protože nám karí krásně zahustí. Na úplný konec pak přidáme scezenou, uvařenou cizrnu a necháme prohřát.
Nakonec karí dochutíme solí a pepřem a nasekaným koriandrem.
Podrobné info: