Pažitka
Název:

Batátovo mrkvové karí s cizrnou


Batátovo mrkvové karí s cizrnou


Ingredience:
Ingredience:
větší batáty2 ks
mrkev4 ks
vařená cizrna (Alnatura)1 sklenice
střední cibule1 kss
česnek2 stroužky
kari pasta1/2 lžíce
koření garam masala2 lžičky
zeleninový vývar400 ml
rostlinná smetana (sojová)150 ml
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
čerstvý koriandr hrst
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Mám ráda karí, je možné jej vařit na sto a jeden způsob a přitom vám nikdy nezevšední. Při jeho vaření se skvěle upotřebí zelenina, kterou doma zrovna máte, ale padla volba na batáty a mrkev. Jako speciální přísadu jsem měla kari pastu přímo z Thajska a musím říci, že měla opravdu grády.

Nejprve si nachystáme zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak i česnek. Nakonec si nachystáme batáty a mrkev, vše oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky.

V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a pak k ní přidáme česnek, kari pastu a koření garam masala. Vše krátce orestujeme. Nezapomeneme stáhnout trochu plamen, aby se nám směs nepřipálila. Koření se krásně rozvoní a směs obalí. Poté chvíli přidáme batáty a mrkev (lehce osolíme, opepříme) a promícháme, lehce zarestujeme a zalijeme vývarem (jen tolik, aby byla zelenina lehce ponořená). Vaříme do polozměknutí zeleniny cca 10 minut (záleží, na jak velké kostky jsme si ji nakrájeli). Ke konci vaření přidáme smetanu a provaříme, nevadí, pokud se nám batáty mírně rozvaří, protože nám karí krásně zahustí. Na úplný konec pak přidáme scezenou, uvařenou cizrnu a necháme prohřát.

Nakonec karí dochutíme solí a pepřem a nasekaným koriandrem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno