Ingredience: | |
batáty | 750 g |
kokosový olej | 4 vrchovaté lžíce |
kakao | 5 lžic |
vanilkový exktrakt | 1 lžíce |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžíce |
rýžový sirup | 1 lžíce |
datlový sirup | 3 lžíce |
kakaové boby | 1 lžíce |
Krém: | |
zralé avokádo | 1 ks |
kakao | 3 lžíce |
stévie | 15 kapek |
datlový sirup | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
mandlové máslo | 1 pořádná lžíce |
Na ozdobení dortu: | |
sušená moruše | dle potřeby |
kakaové boby | dle potřeby |
Chcete překvapit svou drahou polovičku hříšným dezertem?! Pak Vám zaručuji, že tento čokoládový dort je tou správnou volbou a nikdo nepozná, že je připraven bez mouky a cukru!!! Jeho lanýžová krémová textura se pomalu rozplývá na jazyku a intenzivní chuť kakaa rozpoutá symfonii vašich chuťových pohárků. Vezměte si lžičku, zavřete oči a na ten malý okamžik se přeneste do čokoládového ráje.
Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit, dokud nejsou zcela měkké. Uvařené batáty slijeme a necháme částečně chladnout. Poté je rozmixujeme na hladký krém, do kterého postupně zašleháme rozehřátý kokosový olej, kakao smíchané s práškem do pečiva a ostatní ingredience. Vznikne nám poměrně husté těsto, ale to je v pořádku...docílíme tím úžasné lanýžové konzistence dortu. Těsto přemístíme pomocí stěrky do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů. Na dno trouby umístíme nádobu s vodou, abychom zabránili vysušení těsta. Pečeme cca 1 hodinu.
Zatímco se peče dort, připravíme si velice jednoduše krém. Tyčovým mixerem rozmixujeme všechny ingredience, měl by vzniknout krém s dokonalou sametovou texturou a lahodnou čokoládovou chutí!
Po upečení dort necháme zcela vychladnout, povrch nedbale pomažeme krémem a ozdobíme sušenou moruší a sekanými kakaovými boby.