Ingredience: | |
kapustičky | 500 g |
batáty | 500 g |
červená čočka | 150 g |
olivový olej | 1/3 hrnku |
himalájská sůl | 1 lžička |
mletá kurkuma | 1 lžička |
čerstvá petržel | dle chuti |
loupané konopné semínko | 2 lžíce na 1 porci |
quinoa či rýže | dle potřeby |
Člověk se speciálním stravovacím režimem (to zní mnohem lépe než dieta, ne?:) může mít občas pocit, že mu dochází inspirace. Nebo že je zdravé vaření moc náročné a že na tvoření jídel prostěnemá čas. Ale co když tomu tak vůbec nemusí být? Zdá se vám, že trávíte spoustu času úporným přemýšlením nad tím, co zrovna uvaříte? Možná je klíč v tom trochu polevit a naopak couvnout. A nechat věci přirozeně plynout a splynout.
Ať už vaříte jídlo den dopředu nebo ten samý den ráno, určitě oceníte něco, u čeho nemusíte dlouho stát. Takže vám představuji jídlo, které si ráno dáte vařit (suroviny můžete očistit den dopředu), stihnete si zacvičit, hodit sprchu a jídlo na vás bude čekat uvařené:). Je založeno na protizánětlivých rostlinných surovinách, plné léčivého batátu, kapustiček, DAO stimulujícího olivového oleje a protizánětlivých bylinek. Červená čočka patří mezi luštěniny, které potenciálně obsahují histamin a jiné antinutriční látky, ale patří mezi jedny z nejlépe stravitelnějších (a při správné přípravě se není důvod bát). Pokud jste však více citliví na jídlo, dejte ji předem namáčet a vždy dobře promyjte.
Kapustičky dobře očistíme a nakrájíme na poloviny či čtvrtky podle jejich velikosti. Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, spolu s kapustičkami smícháme v míse. Ideálně do nepřilnavé pánve s poklicí (či hrnec) nalijeme trochu vody, přivedeme k mírnému varu a přidáme dobře propláchutou červenou čočku (proplachuji tak dlouho, dokud se nepřestane tvořit pěna). Přiklopíme a necháme cca 5 minut podusit. Mezitím olivový olej smícháme s kořením (krom petržele, tu si necháme až na podávání). Ochucený olivový olej přidáme k zelenině a dobře promícháme. Celou směs pak přidáme do pánve/hrnce k čočce, v případě potrřeby ještě tochu podlejeme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, ztlumíme teplotu a necháme 30 minut společně dusit, dokud nejsou batáty měkké. V průběhu zkontrolujte a v případě potřeby ještě trochu podlejte. Podávejte s čerstvou petrželkou a každou porci posypte loupaným konopným semínkem. S přílohou vám vyjdou 4 porce, bez přílohy (Kašulčina volba) dvě velké porce. Dobrou chuť.
Podrobné info: