Ingredience: | |
polohrubá mouka | 500 g |
mléko | 2 dcl |
droždí | 20 g |
cukr krupice | 60 g |
vejce | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
máslo | 60 g |
sůl | špetka |
100% tuk na smažení | dle potřeby |
Na ozdobu: | |
tvaroh na strouhání | 150 g |
švestková povidla | 150 g |
Náš benjamínek měl včera karnevalovou premiéru ve své budoucí školce a dnes u nás navíc chodí masopustní průvod. A tuhle dobu mám od raného mládí zafixovanou s touhle sladkou dobrotou, proto ani letos nemohla na našem stole chybět .
Těsto nechávám za mě vypracovat a vykynout pekárnu na chleba. Vykynuté těsto si rozválíme na cca 1 cm tlustý plát, ze kterého například pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která necháme ještě trochu vykynout. Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme tuk a vdolky v něm po obou stranách smažíme dozlatova. Osmažené vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek.
Vlažné vdolky potřeme povidly a posypeme najemno nastrouhaným tvarohem.