Název:Belgický tatarák
Ingredience:
Ingredience: |
hovězí maso | 300 g |
kapary | 30 g |
okurky cornichon (malé okurčičky) | 30 g |
středně velká šalotka | 1 ks |
parmazán | 30 g |
najemno posekaná hladkolistá petržel | 1 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Dresing: |
majonéza | 3 lžíce |
kečup | 1 lžička |
worchestrová omáčka | 1/2 lžičky |
chilli omáčka (použila jsem Srirachu) | pár kapek |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Příloha: |
větší brambory nakrájené na hranolky | 4 ks |
olivový olej | trochu |
sůl | dle chuti |
Postup přípravy:Je tatarák vaše oblíbené jídlo? Tak určitě zkuste i ten belgický, v cizině známý jako Filet Américain. I když doma máme klasický tatarák hodně rádi, belgický pro nás byl skvělá změna a určitě jsme ho nedělali naposledy.
Jako u klasického známého tataráku se i u belgického ingredience recept od receptu trochu liší. Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet tatarák podle T.Eliáše, který jsem našla na stránkách prozeny.cz. Dělala jsem k němu domácí hranolky a zkoušeli jsme ho i na topince. Dokonalá záležitost.
A tady je naše lehce upravená verze:
- Maso na tatarák namelte, naškrabejte nebo posekejte v kuchyňském chopperu. Záleží na tom, pro jaký druh masa se rozhodnete. Já jsem použila hovězí zadní, vybrala jsem část bez jakýchkoliv šlach a posekala v chopperu.
- Nadrobno nakrájejte kapary, okurky, šalotku i petržel, parmazán nastrouhejte na hoblinky.
- Připravte dresing. Smíchejte 3 lžíce majonézy s kečupem, chilli a worchestrovou omáčkou, podle chuti osolte a trochu opepřete.
- Do připraveného masa přidejte lžíci olivového oleje a postupně přimíchávejte pokrájené kapary, okurky, šalotku a petržel. Přidejte i část dresingu, podle chuti a konzistence tataráku. Já jsem přidala 2 zarovnané lžíce. Na závěr do tataráku vmíchejte hoblinky parmazánu. Ochutnejte, osolte a opepřete podle chuti.
- Tatarák dejte odležet do lednice a mezitím si připravte hranolky a salát. Brambory pokrájené na hranolky pokapejte olivovým olejem, rukama promíchejte aby hranolky byly rovnoměrně naolejované a pečte v troubě dozlatova, po upečení osolte. Salát připravte podle chuti, my měli rajčatovo-paprikový, s balzamikovým octem a olivovým olejem.
DOBROU CHUŤ
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno