plátek vepřové kýty | 4 ks |
česnek | 4 stroužky |
vejce na tvrdo | 2 ks |
sladkokyselá okurka | 2 ks |
červená masitá paprika | 1 ks |
mleté vepřové maso | 200 g |
slanina | 200 g |
hladká mouka | 2 lžíce |
vývar z kostí | 0,5 l |
pepř | špetka |
olej | trochu |
sůl | špetka |
Ingredience: |
Stará krajová specialita valašské a severomoravské kuchyně.
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.
Na každý plátek rozprostřeme mleté maso, které ochutíme solí, pepřem, a mletou sladkou paprikou, poklademe půlku vejce, půlku okurky, kus papriky a špalíček slaniny, plátky zamotáme na koncích spíchneme párátky.
Nakrájenou cibuli lehce osmahneme, přidáme závitky a krátce je opečeme z každé strany.
Maso podlijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, během pečení závitky poléváme výpekem.
Když je maso měkké, zaprášíme šťávu moukou, osolíme, opepříme.
Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a opečeme, omastek slijeme a opečené kostičky slaniny přidáme do omáčky jako vložku.
Takto připravené závitky podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.