Pažitka
Název:

Bezé ořechová roláda


Bezé ořechová roláda


Ingredience:
Roláda:
bílky (asi z 8 menších nebo 6 velkých vajec)200 g
cukr krupice140 g
hladká mouka60 g
ořechy (vlašské nebo lískové)60 g
sůl špetka
Světlý krém - mascarpone se smetanou:
mascarpone250 g
smetana ke šlehání (minimálně 31% tuku)200 g
cukr moučka50 g
kyselejší marmeláda dle chuti
Pařížský krém:
smetana ke šlehání (minimálně 31% tuku)300 ml
kakao15 g
čokoláda (alespoň 50% kakaové hmoty)60 g
cukr krupice40 g
mascarpone100 g
Postup přípravy:

O víkendu jsem kontrolovala zásoby v mrazáku a počítala, kolik mám bílků. Výsledného počtu jsem se zhrozila - bylo jich 24! Vzhledem k tomu, že v mrazáku bojuji o každý kousek místa, bylo nutné se bílků nějak zbavit. A mě napadla bezé roláda - to určitě musí existovat a někdo to už přede mnou zkoušel... Hned první recept mě zaujal svou jednoduchostí, vyzkoušela jsem ho a bylo mi jasné, že měnit nemusím. Na těsto jsem totiž spotřebovala 6 bílků naráz (mívám větší domácí vejce velikosti L až XL, jinak bude potřeba asi 8 bílků), ostatních surovin bylo pomálu a roláda je lehká jak pírko, nemusí se předem stáčet, neláme se a hlavně je chuťově moc dobrá. Stačilo už jen domyslet krém - zvolila jsem svůj oblíbený světlý z mascarpone a smetany v kombinaci pikantnější marmelády a pro milovníky čokoládových krémů pařížský krém. Obě varianty byly trefa do černého. Pokud máte rádi jinou náplň, dejte si do rolády klidně krém z pudinku, tvarohu nebo jen smetanu, dobrá bude se vším.

Recept, který zde přikládám, je na jednu roládu pečenou na velkém plechu a krém je psaný v množství, které vystačí na celou roládu. Pokud chcete obě příchutě jako mám já na fotkách, buď upečte pláty dva a každý naplňte jedním krémem a nebo upečte roládu jednu, rozpůlte ji a krémy vypracujte z polovičního množství surovin. Pařížský krém je nutné začít připravovat den předem, aby vše stihlo vychladnout a prochladit se v lednici. 

Roláda
Troubu si zahřejeme na 200°C (horkovzduch na 190°C).

Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Když je sníh polotuhý, přidáme po částech a za stálého šlehání všechen cukr a šleháme dál, dokud není sníh pevný a na metle se po vyndání tvoří špičky, které nestékají, ale drží pevný tvar.

Prosejeme mouku a promícháme se sněhem.

Ořechy pomeleme najemno (lískové před tím zbavíme slupky - stačí je chvílí opražit na pánvi, nebo v troubě a pak promnout v utěrce) a přidáme k těstu, opět opatrně promícháme.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký. 

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že povrch je růžový a když na něj položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.

Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu stáhneme pečící papír a roládu otočíme zase zpět (spodní část, na které byl pečící papír, je položená na utěrce, horní část směřuje opět vzhůru). Roládu nemusí stáčet, vydrží měkká a půjde stočit i po vychladnutí. Plát těsta je slabý, takže chladne rychle - cca za 20 minut po upečení ji můžeme potřít krémem.

Světlý krém - mascarpone se smetanou
Stejně vychlazené mascarpone a smetanu dáme do mísy společně s cukrem. Zapneme šlehač na střední otáčky a šleháme asi minutu, než se ingredience spojí. Zvýšíme otáčky na maximum a šleháme pár minut do tuhého krému.

Roládu potřeme pikantní marmeládou (stačí slabá vrstvička) a rozetřeme po celé ploše krém (trochu si ho necháme na finální ozdobu, ale nemusí být). Roládu stočíme, položíme na tác. Zbytek krému vložíme do sáčku se zdobičkou a ozdobíme vršek rolády. Necháme alespoň hodinu uležet v lednici. 

Pařížský krém
S přípravou pařížského krému musíme začít den předem. Je nutné, aby byl správně vychlazený.

Smetanu, kakao a cukr vložíme do rendlíku, promícháme metlou a za stálého promíchávání na mírnějším ohni přivedeme k varu. Ztlumíme plamen na minimum a do smetany vsypeme nalámanou čokoládu. Dále mícháme metličkou, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladký krém. Ten přelijeme do misky, zakryjeme folií (tak, že se folie dotýká i hladiny krému) a necháme vychladnout. Pak vložíme na minimálně 4 hodiny do lednice.

Mascarpone prošleháme a pak přidáme všechen tmavý smetanový základ. Společně vyšleháme do tuhého tmavého krému, kterým potřeme roládu po celé ploše (část krému necháme stranou na zdobení), stočíme ji, podle fantazie ozdobíme na horní straně a vložíme do lednice alespoň na hodinu. 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno