Ingredience: | |
voda | 5 l |
krupicový cukr | 550 g |
bio citrony (kůra + šťáva) | 5 ks |
bílý vinný ocet | 2 lžíce |
bezové květy | 25 ks |
vinné kvasinky | 1 lžička |
Do hrnce nalijte 5 litrů vody a přiveďte k varu, přisypte cukr a počkejte, až se úplně rozpustí. Vypněte plamen a nechte asi 10 minut chladnout (jde o to, aby voda nebyla úplně vařící, jenom horká).
Mezitím z citrónů oloupejte kůru, pak je přepulte a vymačkejte z nich všechnu šťávu.
Do vody v hrnci postupně přidávejte: citrónovou šťávu, kůru, vinný ocet a bezové květy.
Hrnec přikryjte útěrkou a nechte stát při pokojové teplotě 2 dny.
Po dvou dnech do hrnce přisypte lžičku vinných kvasinek, promíchejte, opět přikryjte a nechte stát další 4 dny.
Po 4 dnech můžete z hrnce vybrat kůru a bezové květy a tekutinu přeceďte přes plátýnko nebo gázu do čistých PET lahví.