Ingredience: | |
květy Bezinky (čím více, tím lépe) | 20 - 30 ks |
voda | 2,5 l |
citrony (na kolečka) | 3 ks |
kyselina citronová | 50 g |
cukr | 2,5 kg |
Lidové přísloví praví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni". Bez černý neboli bezinky, mají široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Bezinkový sirup je velmi voňavý a šťávu z něj milují nejen děti, ale i dospělí.
Bezinkové květy s citronem nakrájeným na kolečka natlačíme do 5ti litrové láhve a přelijeme 2l vody smíchané s kyselinou citronovou. Láhev uzavřeme alobalem a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den šťávu procedíme přes plátno do hrnce, přidáme 0,5l vody a 2,5kg cukru a vaříme cca 1 hodinu. Ještě horký sirup nalijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu. Z tohoto množství uvaříte cca 3,5 litru sirupu.
Podrobné info: