Pažitka
Název:

Bezinkový světlý sirup


Bezinkový světlý sirup


Ingredience:
Ingredience:
květy Bezinky (čím více, tím lépe)20 - 30 ks
voda2,5 l
citrony (na kolečka)3 ks
kyselina citronová50 g
cukr2,5 kg
Postup přípravy:

Lidové přísloví praví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni". Bez černý neboli bezinky, mají široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Bezinkový sirup je velmi voňavý a šťávu z něj milují nejen děti, ale i dospělí.

Bezinkové květy s citronem nakrájeným na kolečka natlačíme do 5ti litrové láhve a přelijeme 2l vody smíchané s kyselinou citronovou. Láhev uzavřeme alobalem a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den šťávu procedíme přes plátno do hrnce, přidáme 0,5l vody a 2,5kg cukru a vaříme cca 1 hodinu. Ještě horký sirup nalijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu. Z tohoto množství uvaříte cca 3,5 litru sirupu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno