Ingredience: | |
zralé banány | 2 ks |
větší vejce | 2 ks |
oloupané mandle nebo mandlová mouka | 100 g |
bezlepková mouka | 80 g |
vanilková pasta nebo lžíce vanilkového extraktu | 1 lžíce |
nerafinovaný cukr | 100 g |
kypřící prášek | 2 lžičky |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
sůl | špetka |
kandované třešně | cca 10 ks |
To jdu takhle jednou z práce, před sebou večer, kdy jsem po dlouhé době sama doma a tak jsem se rozhodla, že něco upeču. Nemívám tuhle náladu ve všední den moc často, ale sem tam mě to chytne. Ona taková doma upečená snídaně má něco do sebe v porovnání s obligátním chlebem s něčím nebo kupovaným koláčem (nééé že by byly špatný). No a díky (nebo kvůli - to si musím ještě rozmyslet) moji kamarádce/svědkyni/kolegyni Véře jsem poprvé chtěla zkusit něco bezlepkového, protože je čerstvě na bezlepkové dietě a já bych ji nerada ochudila o případnou dobrotu. A kupodivu, přes moje poměrně velké obavy, to nedopadlo nejhůř. Asi to budu muset zkoušet častěji.
Dejte hřát troubu na 175°C. V míse rozmačkejte nebo rozšlehejte banán. Přidejte k nim vajíčka, vanilku a cukr a prošlehejte. Pokud máte mandle, rozmixujete je na prášek. Smíchejte v misce s bezlepkovou moukou, kypřícím práškem, špetkou soli a jedlou sodou, přisypte k banánům a rozmíchejte. Třešně nakrájejte na malé kousky a rozmíchejte do těsta. Naplňte formičky těsně pod okraj a dejte na zhruba 20 minut péct. Až vršky jemně zhnědnou a špejle bude po vytažení čistá, je hotovo. Dobrou chuť!
Jako asi docela dost lidí, jsem měla o bezlepkovém pečení trochu předsudky. Přišlo mi, že se to pečivo tak nějak divně drolí a nedrží pohromadě, a že je to prostě trochu divný. U těchto báboviček je ale konzistence něco mezi muffinem a banánovým chlebíčkem a díky banánům jsou krásně vláčné a voňavé. Tak je zkuste, třeba na piknik budou perfektní.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ