Ingredience: | |
vlažné mléko | 300 ml |
třtinový cukr | 20 g |
instantní droždí | 14 g |
sojová mouka + na vál | 200 g |
rýžová mouka | 200 g |
mořská sůl | 1 lžíce |
máslo | 200 g |
vejce na potření | 1 ks |
Náplň: | |
kečup slazený stévií | dle chuti |
jarní cibulka | dle chuti |
párky Šmakoun | dle chuti |
Ideální jako svačinka, nebo víkendová snídaně. Sice je to pracnější, ale famózní.
Smíchejte mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně nabublaný, smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto. Přibližně 10 minut.
Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení, tentokrát rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky, tak aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z těsta obdélník silný přibližně 3 - 4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.
Na lehce pomoučený vál položte těsto a rozválejte ho. Do středu umístěte proužky másla a zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Pokud zbylo máslo, tak ještě zopakujte.
Těsto rozválejte na pás a pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky. Potřete kečupem, vložte půlku párečku a jarní cibulku. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5 hodiny.
Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C. Vykynuté croissanty znovu potřete vejcem a pečeme cca 20 minut dozlatova.
Podrobné info: