Těsto: | |
vejce | 2 ks |
cukr krystal | 200 g |
rozpuštěný med | 170 g |
bezlekový prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
rozpuštěné máslo | 80 g |
skořice | 1 lžička |
hřebíček - v ruce rozdrcené hlavičky | 5 ks |
hladká bezlepková mouka (zde Jizerka - zelená) | 500 g |
1 rozšlehané vajíčko | na potírání |
Poleva: | |
vaječný bílek | 1 ks |
moučkový cukr | dle potřeby |
Moje nejoblíbenější vánoční cukroví jsou bezesporu medové perníčky, které pečeme každý rok a posledních pár let už jen bezlepkové. Recept je snadný a tvorba a zdobení hravé, záleží na každém.
Těsto uhněteme večer před pečením nejlépe v robotu nebo v pekárně. Já ho míchám ve své pekárně na bezlepkový chleba, na program TĚSTO. Postupně přidávám všechny „tekuté“ přísady, cukr a koření, mouku až na konec. Pořádně nechám uhnětat. Když mám těsto hotové, dám ho do misky a nechám v chladu přes noc odpočinout.
Druhý den, těsto rozválím, vykrajuju a před pečením jemně potírám vajíčkem. Peču na pečícím papíře na 185 stupňů – horní dolní pečení. Mám vyzkoušené, že takto se bezlepkové pečivo nenafukuje a nerozpéká.
Po ochladnutí si vytvořím cukrovou polevu na nazdobení, lze zdobit i čokoládou. Vezmu si do misky vaječný bílek a postupně po lžících přidávám moučkový cukr a míchám až do zhoustnutí polevy, tak, že neteče. Poté dám polevu do cukrářského zdobícího sáčku ( lze použít i pevnější igelitový pytlík), do kterého si prostřihnu dole dírku dle potřeby. A už jen zdobím cukroví a dávám prostor své fantazii.
Jelikož se tu nedavno rozpoutala debata o ceně 1 upečeného kila bezlepkového cukroví, tak jsem se rozhodla letos vše počítat a vážit. Z tohoto těsta, které mě stálo cca 120 Kč, jsem upekla cca 1000g bezlepkových perníčků. Celková doba mé práce byla cca 6 hodin a to nepočítám energie a použité vybavení. No… Kolik myslíte, že by to cukroví muselo stát, když by na tom člověk chtěl něco vydělat?
Podrobné info: