Pažitka
Název:

Bezlepkové tvarohové chlebánky


Bezlepkové tvarohové chlebánky


Ingredience:
Ingredience:
bezlepková směs Simply Adveni200 g
hladká čiroková mouka100 g
bezlepkový prášek na pečení2 lžičky
himalájská sůl2 lžičky
farmářský tvaroh (tučný ve vaničce)250 g
vejce1 ks
studená voda75 ml
rozpuštěné máslo50 g
slunečnicová semínka dle chuti
lněná semínka dle chuti
kmín dle chuti
Postup přípravy:

Dneska bude recept směřovat k těm, kdo toleruje mléčné (nebo alespoň občas toleruje mléčné). Pečivo je totiž na prvním místě vašich dotazů a samozřejmě chápu, že na určitou překlenovací fázi, než člověk pochopí, že bez pečiva se dá žít bez problému, je prostě dobré mít něco po ruce. Také mi doma zůstal zbytek směsi Simply Adveni, kterou díky její škrobové povaze míchám s jinými moukami, třeba jako je čiroková. Ta rozhodně pozvedne nutriční hodnotu výsledného produktu, stejně jako třeba i tvaroh nebo máslo. Samozřejmě budeme péct bez kvasnic či kvásku, aby si pochutnal i histaminik.

Jak jde poznat z obrázků, jedná se spíše o hutnější kousek (jelikož nebudeme prokvašovat) a proto jsem nazvala bulky spíše chlebánky. Připomínají mi dalamánky, které si pamatuji z dětství. Když přidáte kmín a sůl, budou jedna báseň, ale nemusíte se vůbec bát přidat semínka či další bylinky a koření. Výhodou beze sporu je, že jsou upečené poměrně rychle.

Co se týče ingrediencí, musím zdůraznit, že jsem použila tvaroh od farmářů, tedy konzistence opravdu není jako u klasického vaničkového. Stejně tak očividně i tuk může hrát roli (a máslo bylo také od farmářů), ale věřím, že v tomto případě můžete nahradit jiným tolerovaným tukem (ghí, kokosák?). Většina lidí už se stejně nějaký ten pátek v kuchyni pohybuje, tak se určitě řiďte trochu vlastním instinktem a samozřejmě vlastní troubou.

Smícháme suché ingredience. Zvlášť vyšleháme tvaroh s vejcem, vodou a máslem. Smícháme dohromady, vznikne nám hutné lepivé těsto a necháme v lednici odpočinout 20 minut.

Troubu rozehřejeme na 180°C. Plech vyložíme papírem na pečení. Pomoučenýma rukama (těsto bude lehce lepivé) rozdělíme na 6 částí, "ušouláme" na bulky, můžeme potřít vajíčkem a posypat semínky. Dáme péct na 25 minut. Necháme vychladnout na mřížce. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno