Ingredience: | |
pohanková mouka | 12 lžic |
med | 1 lžíce |
nastrouhaná dýně Hokkaido | 1/4 ks |
malá nastrouhaná jablka | 2 ks |
skořice | 1/4 lžičky |
vejce | 1 ks |
kypřící prášek do pečiva bez lepku | 1/2 lžičky |
vanilkový cukr | 1 lžíce |
kakao | 1 lžíce |
olej | 2 lžíce |
ořechy | hrst |
Ačkoli jsem si tento koláč pekla k dnešní snídani, nevydržela jsem a spořádala všechny okraje už včera večer. Nenajdete v něm žádné závratné množství cukru, lepek ani ztužené tuky. Pro mě skvělá zdravá snídaně před cestou na přednášky. Jeho příprava je navíc extra jednoduchá.
Nejdříve omyjeme dýni, rozčtvrtíme ji a lžící zbavíme semen a stopky. I se slupkou čtvrtinu nastrouháme nahrubo do mísy. Z jablek odstraníme jádřince a bubáky a stejným způsobem nastrouháme. Přidáme špetku soli, mouku, kypřící prášek, skořici, vanilkový cukr, med, vejce a spojíme vše v kompaktní těsto. Polovinu rovnoměrně nalijeme do koláčové formy (já použila čtvercovou zapékací mísu s pečicím papírem). Ke druhé 1/2 přisypeme holandské kakao, přikápneme olej, promícháme a navrstvíme na první díl těsta. Posypeme vlašskými ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 175°C. V elektrické troubě pečení trvá zhruba 30 - 35 minut. Přeji dobrou chuť!
TIP na závěr: Pokud těsto nerozdělíte a přidáte místo jedné lžíce celý šálek holandského kakaa, připravíte si vynikající brownie. To zase někdy příště!
Podrobné info: