Korpus: | |
kokosový tuk | 113 g |
kokosový cukr | 100 g |
třtinový cukr | 100 g |
podmáslí | 240 ml |
vejce | 2 ks |
rýžová mouka | 250 g |
holandské kakao | 5 g |
nasekané vlašské ořechy | hrst |
bezlepkový prášek do pečení | 1 balíček |
sůl | špetka |
Krém: | |
nízkotučný tvaroh | 250 g |
mascarpone | 250 g |
měkký lískooříškový nugát | 200 g |
ořechy | na ozdobení |
Amaretto | 4 lžíce |
Občas mě to chytne a mám potřebu zkoušet upéct něco bez lepku. Jenže to bych nebyla já, abych místo osvědčených receptů nezačala experimentovat. Většinou tyto pokusy nedopadají nejlépe. Buď zklame chuť, nebo konzistence. Tentokrát bych ale řekla, že se výsledek podařil. No a teda hlavně ta kombinace s nugátovým krémem, to je něco!
Korpus
1. Kokosový tuk (použila jsem tvrdý kokosový tuk v kostce, který jsem rozpustila) vyšlehejte spolu s obě cukry - nejlépe šlehejte v kuchyňském robotu se šlehacím nástavcem.
2. Přidejte podmáslí a vejce. Opět nechte robot pracovat.
3. Mouku, kakao, sůl, prášek do pečení a ořechy společně smíchejte a přidejte do robotu. Nechte jej pracovat na vyšší otáčky, dokud se směs nespojí v tekuté těsto.
4. Dortovou formu vytřete kokosovým olejem, vysypte směsí rýžové mouky a kakaa a vlijte do ní připravené těsto.
5. Pečte na 175°C zhruba 30 - 35 minut. Zda je korpus hotový, otestujte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z dortu čistá, korpus je hotový.
Krém
1. Tvaroh a mascarpone krátce vyšlehejte, aby se spojili.
2. Přidejte nakrájený nugát (k dostání např. ZDE) a šlehejte, dokud se do krému zcela nezapracuje.
3. Pokud je krém málo sladký, můžete přidat další nugát či cukr. Nugát je sám o sobě však dost sladký a takto by měla být sladkost krému dostatečná.
Dokončení
1. Hotový a vychladlý korpus polijte připraveným Amarettem, aby navlhl.
2. Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou naneste nugátový krém na povrch korpusu.
3. Nakonec ozdobte nasekanými vlašskými a pekanovými ořechy.
TIPY
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: