Pažitka
Název:

Bezlepkový quiche s pórkem, cherry rajčátky, olivami a parmazánem

vegetariánský recept


Bezlepkový quiche s pórkem, cherry rajčátky, olivami a parmazánem


Ingredience:
Těsto:
bezlepková mouka280 g
máslo150 g
žloutky2 ks
sůl špetka
ledová voda3 lžíce
Náplň:
máslo20 g
pórek - bílá část1 ks
cherry rajčátka300 g
zelené olivy100 g
uzená paprika1 lžička
sušený tymián špetka
parmazán100 g
smetana ke šlehání250 g
žloutek2 ks
vejce1 ks
sůl dle chuti
čerstvá bazalka dle chuti
Postup přípravy:

Quiche je slaný koláč, který pochází s Francie. Ten nejznámější je určitě Lotrinský. Na tomto koláči je však úžasné, že náplň můžete libovolně obměňovat. Já mám moc ráda kombinaci špenátu a sýru s modrou plsní a pak taky karamelizovanou cibuli s nivou. Dnes se k mým oblíbeným kombinacím však přidalo i spojení pórku, cherry rajčátek, oliv a parmezánu.

Quiche se běžně dělá z hladké pšeničné mouky, pokud se však lepku vyhýbáte nebo trpíte intolerancí lepku, použijte bezlepkovou mouku, která je určena na pečení.

1. Suroviny na těsto dejte do mísy od robotu a vypracujte těsto.
2. Vypracované těsto dejte na 30 minut do lednice.
3. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
4. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte jej do kruhu.
5. Vyválené těsto vtlačte do formy na koláč, aby byla forma pokrytá rovnoměrně.
6. Těsto propíchejte vidličkou a dejte formu na 15 minut do trouby, aby se korpus předpekl.
7. Pórek nakrájejte na půl kolečka, cherry na kolečka (hezké kolečka si dejte stranou na ozdobu).
8. Olivy nakrájejte také na kolečka a některé si schovejte na ozdobu.
9. Na másle orestujte pórek spolu s rajčátky.
10. Přidejte sůl a tymián a restujte.
11. Nakonec přidejte uzenou papriku a olivy.
12. Parmezán nastrouhejte najemno.
13. V misce promíchejte žloutky, vajíčko, smetanu a sůl.
14. Na předpečený korpus navrstvěte směs z pórku a rajčátek, tu posypte parmezánem a opatrně vše zalijte vaječno-smetanovou směsí.
15. Vrch ozdobte kolečky rajčátek a oliv, které jste si dali stranou.
16. Pečte 30 minut.
17. Po upečení nechejte vychladnout, poté koláč nakrájejte, ozdobte bazalkou a podávejte. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Jašková

    zavřít okno