Pažitka
Název:

Bezlepkový vegan quiche

bezlepkový recept


Bezlepkový vegan quiche


Ingredience:
Těsto:
rýžová mouka160 g
drcené lněné semínko50 g
rostlinný olej50 ml
voda150 ml
chia semínka + 2 lžíce vody (nechat 30 minut odležet)1 lžíce
sůl1 lžička
Náplň:
velká červená cibule nakrájená na kolečka1 ks
černé olivy nakrájené na půl15 - 20 ks
sušená rajčata nasekaná na drobno1 a 1/2 lžíce
maličká cuketa nakrájená na kolečka1 ks
tofu natural1 balení
nasekané (nebo sušené) provensálské bylinkycca 1 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
sušený česnek dle chuti
voda/mléko dle potřeby
Postup přípravy:

.. s cuketou, cibulí, sušenými rajčaty a olivami. To lze ovšem snadno obměnit - třeba ještě nikdy nikdo nepomluvil tento špenátový, ba naopak! Cestování po Francii a zoufalé hledání něčeho rostlinného k snědku mě několikrát přivedlo k myšlence, že tam zalepím díru na trhu a otevřu bistro! Doma s nohama na zemi jsem aspoň zkusila nové těsto na quiche - tentokrát bezlepkové. Světe div se, hned první pokud vyšel. A to i přes to, že místo zamýšlené pohankové mouky jsem nakonec  nedobrovolně použila rýžovou. Zbytek surovin pro změnu vychází ze vzpomínek na cestu Itálií a nejspíš jsem taky pod vlivem nekonečné cuketové sezóny.

  1. Z uvedených surovin připravíme těsto. Ručně ho roztaháme do vyolejované formy - snažíme se, aby okraje byly stejně silné nebo silnější než dno koláče. (Jsou pak u této bezlepkové verze vysušené.) Nakonec lehce propícháme vidličkou.
  2. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10 minut na 180 - 200 °C (raději sledujeme a hlídáme).
  3. Kolečka cibule a cukety zvlášť restujeme na oleji do měkka.
  4. Tofu rozmixujeme a lehce zředíme vodou či rostlinným mlékem dle potřeby. Dochutíme, přidáme olivy a rajčata. 
  5. Na upečené těsto vrstvíme cibuli, cuketu a nakonec rozetřeme tofu směs(popř. ještě zakápneme rostlinným mlékem a posypeme suš. rajčaty) a pečeme dalších 10 minut na 180 - 200 °C.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno