Ingredience: | |
bezové květy | 10 ks |
smetana ke šlehání 31% | 2 kelímky |
plnotučné mléko | 100 ml |
prášková želatina | 2 lžičky |
cukr | dle chuti |
semínka z 1/2 vanilkového lusku | |
Pro dospělé: | |
rebarbora | 200 g |
kompotované švestky | 1/2 sklenice |
skořice | špetka |
Nebudeme si lhát do kapsy - tato dobrota je tůůze tučná. Ale taky tůůze dobrá! S květy černého bezu je to navíc zase něco trošku jiného, takže jednou za čas se to chuťovým pohárkům prostě dopřát musí!
Bezové květy zlehka omyjte proudem vody, ale jen opravdu opatrně - tak, abyste se zbavili případné nečistoty či hmyzu, ale aby květ nepřišel o většinu svého pylu. Pak umístěte do hrnce, zalijte oběma šlahčkami a mlékem, přiklopte a nechte v lednici odpočívat minimálně přes noc. Poté přes pláténko nebo jemné sítko opatrně přeceďte. V malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte ve vodní lázni, přidejte vanilku, oslaďte dle chuti a opatrně vmíchejte želatinu. Uveďte k varu a vařte asi minutu. Poté odstavte, nalijte do formiček vymazaných troškou oleje (silikonové vymazávat nemusíte) a nechte v chladu lednice odpočinout minimálně čtyři hodiny. Studené podávejte přelité ovocným rozvarem, z nádobek je můžete vyklopit, ale taky nemusíte.
Švestkovo-rebarborová omáčka (pro dospělé):