Ingredience: | |
květy bezu | 30 - 50 ks |
cukr krupice / třtinový | 2 kg |
bio citrony | 3 ks |
kyselina citronová | 3 lžíce |
voda | 4 l |
máta | 1 svazek |
šťáva ze 4 citronů | dle chuti |
Květy bezu sbírejte nejlépe ráno za teplého a slunečného počasí. Po dešti a za chladna jsou více uzavřené a obsahují málo pilu.
Květy ustřihněte s co nejkratším stonkem, jen aby květy držely pohromadě.
Zpracovat na sirup byste je měli tentýž den, kdy jste je natrhali.
Nachystejte si potřebné náčiní hrnec, cedník, naběračku, trychtýř, skleněné lahve), které je potřeba důkladně umýt a přelít horkou vodou.
V sirupu je sice jako konzervant kyselina citrónová, ale pokud budete mít ve šťávě nějaké nečistoty, tak se vám rychle zkazí.
Co se týče lahví, tak jedině skleněné! Bohužel znám i lidi co klidně horký sirup nalijí do plastu a pak se diví, že se petka zdeformovala. A to nemluvím o tom, jak sirup smrdí, chutná po ropě a je plný ftalátů.
Můžete použít třeba láhve od tvrdého alkoholu, který má šroubovací víčko, nebo sklenice na mléko z automatu. Já mám ale pro tyto případy nakoupeny lahve s keramickým vrškem z IKEA.
Láhev je litrová a její pořizovací cena není nijak vysoká. Když vezmete v potaz, že ji máte prakticky na pořád, tedy pokud ji nerozbijete.
Květy doma opatrně namočte do studené vody. Chvíli je nechte máčet, aby jste se zbavili všech broučků. Vodu slijte a dejte novou. K bezu nakrájejte BIO citróny a nebo obyčejné, ale důkladně vydrhnuté drátěnkou. Citróny by měly být zbaveny pecek. Při macerování by od nich sirup nahořkl.
Základní recept je bez máty. Není ale důvod ji nepřidat. Pokud máte i meduňku, tak ji můžete zaměnit za mátu. Meduňka je uklidňující a trocha sirupu do čaje před spaním nikdy neuškodí.
Takto naplněný hrnec dejte na sporák a na středním plameni zahřívejte, dokud ve vodě udržíte ruku.
Jakmile vás to už pálí, tak hrnec odstavte a přiklopte pokličkou.
Nechte celou noc stát a druhý den pokračujte.
Je celkem jedno, zda sirup dokončíte ráno a nebo až odpoledne, když přijdete domů.
Vše co se mělo vyluhovat v sirupu už je.
Teď je spíše čas se zamyslet, jaký cukr chcete použít. Třtinový NENÍ zdravější. Je to jen o chuti a životním stylu. Pokud použijete tento, tak sirup bude tmavší a bude mít medovou chuť.
Já ráda používám tento cukr, ale v tomhle sirupu mi prostě nechutná.
Proto dávám přednost klasickému bílému cukru krupice.
Květy přeceďte a pořádně vymačkejte v rukách. Do scezené šťávy přidejte cukr, kyselinu citrónovou, citrónovou šťávu a dejte na mírném plameni vařit.
Jakmile se cukr úplně rozpustí a sirup dosáhne teploty cca 50-60°C, můžete ho přelévat do horkých lahví.
Ty si připravíte tak, že důkladně omyté lahve do třetiny naplníte vařící vodou z konvice a uzavřete.
Po chvilce můžete obrátit dnem vzhůru.
POZOR ale na špatně těsnící víčka. Horká voda by na vás mohla vyprsknout.
Těsně před plněním vodu vylijte a nalijte horký sirup. Láhev uzavřete a nechte pozvolna vychladnout. V lahvi se vytvoří vakuum a sirup se nekazí.
Usazené dužiny z čerstvého citrónu u hrdla lahve se nebojte. Není na škodu přiznat, že v sirupu jsou použity i čerstvé citróny.
Takto připravený sirup uchovávejte v temnu. Pokud nemáte chladný sklípek, tak ani pokojová teplota neuškodí.
Podávat můžete na mnoho způsobů. Třeba jako limonádu (sirup, perlivá voda, máta/meduňka, kolečko citrónu), jako sladidlo do čaje a nebo jen zalít horkou vodou a mít s plátkem citrónu a snítkou bylinky jako horký nápoj.
Dobrou chuť!
Podrobné info: