Pažitka
Název:

Bezvaječné domácí kynuté vdolky s borůvkami a kokosovou šlehačkou

bez vajec


Bezvaječné domácí kynuté vdolky s borůvkami a kokosovou šlehačkou


Ingredience:
Ingredience
Bio české Ghí na opečení vdolků1 sklenice
žitná mouka100 g
špaldová jemná mouka400 g
Ghí / máslo50 g
panela sladidlo / cukr40 g
žloutek1 ks
kvasnice20 g
rostlinné mléko / voda250 ml
rum1 - 2 lžíce
sůl1 lžička
Zdobení
ovocný džem dle chuti1 sklenice
kokosové mléko1 plechovka (400ml)
vanilka1 sáček / lusk
moučkový cukr / sladidlo1 lžíce
Postup přípravy:

Náš malý mlsáček si poručil vdolečky, tak mamka pekla vdolky sice ne úplně z bílé mouky, trošku jsem přidala žitné, ale jsou i tak nadýchané a více než chutné.

Připravíme si kvásek, do vlažné vody či rostlinného mléka nadrolíme droždí, přidáme 1 lžíci mouky, 1 lžici cukru, zamícháme, překryjeme utěrkou a necháme vzejít peřinku.

Do mísy prosejeme mouky, přidáme žloutek (pokud nemůžeme vynecháme, dále přidáme rozehřátý vlažný tuk, sladidlo, rum, sůl a nakonec vzešlý kvásek.

Vypracuje vláčné těsto, které pomoučníme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 45 minut.

Po nakynutí těsta si vytvarujeme vdolečky, které klademe na pomoučněný vál, na pánvi rozehřejme tuk a opečeme z obou stran, necháme vychladnout. Vdolky potřeme našim oblíbeným džemem a našlehanou kokosovou smetanou.

Tu připravíme velmi rychle a snadno. Kokosové mléko v plechu dáme na 24 hodin do lednice nebo 30 – 45 minut do mrazáku.

Do šlehací nádoby vyndáme tuhý podíl, který rozmačkáme lžící, přidáme moučkový cukr, vanilku a našleháme, vyšlehá se nádherná smetana, kterou dáme ideálně na 1 hodinu do lednice, vše se vyplatí připravit předem.

No a už jen vychutnáme u dobré kávy či čaje, přeji příjemné mlsání.

 

Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno