Pažitka
Název:

Bílkový krémeš


Bílkový krémeš


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto (ano, dá se udělat i doma...)1 balení
voda500 ml
vanilkový pudink (používám Dr. Oetker - pravá valinka, občas se tam objeví i vanilková zrníčka)2 balení
vanilkový cukr1 balení
vaječný bílek4 ks
cukr krystal100 g
cukr moučka50 g
smetana ke šlehání750 ml
Postup přípravy:

Byla to právě letošní návštěva Slovenska, která mě přinutila konečně ochutnat dezert zvaný kréméš. Že se jedná o tradiční maďarskou specialitu asi nemusím připomínat. V Česku se připravuje na hromadu obdobných způsobů - některé jsou dobré, jiné horší, další s marmeládou, onaké mají místo těsta vyskládané sušenky. Nic z toho jsme péct nechtěla a tak jsem začala pátrat po "pravém" krémeši. A pravděpodobně jsem ho nenašla...a tak jsem se rozhodla vyzkoušet extra nadýchanou variantu - bílkový krémeš. Jsou...jak jen to říct trochu skromně...super! Nejsou nijak extrémně sladké, jsou nadýchané, křehké, lehké jako peříčko.

Dva velké plechy vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřát na 220°C. Listové těsto rozdělíme na dva díly a každý z nich vyválíme na tenký plát. Pláty těsta přeneseme na plechy, důkladně popícháme vidličkou a dáme péct dozlatova - zabere to asi deset minut. Elektrickým šlehačem nebo v robotu do tuha vyšleháme bílky. Zasypeme je prosetým moučkovým cukrem, znovu prošleháme. 350 ml vody svaříme s krystalovým cukrem. Ve 150 ml vody rozmícháme vanilkový pudink a vanilkový cukr. Pudinkovou "vodu" za stálého míchání vlejeme do vařícího cukrového rozvaru a do zhoustnutí povaříme. Ještě horký pudink postupně a za stálého šlehání vpravíme do vaječného sněhu. Vznikne nám hladký a nadýchaný vanilkový krém. Jedno z upečených listových těst necháme v plechu (nebo přeneseme na nějakou jinou plochu, co se nám vejde do lednice) a naneseme na něj veškerý vanilkový krém (když ho necháte chvíli odpočívat, nebude se roztékat, ale začne krásně držet tvar) v silné vrstvě. Dáme alespoň na hodinu chladit do lednice. Do tuha ušleháme šlehačku, je možné do ní přidat i ztužovač, ale dezert si to nevyžaduje. Druhé listové těsto rozkrájíme na čtverce. Po hodině chlazení vytáhneme listové těsto s vrstvou vanilkového krému z lednice, pokryjeme silnou vrstvou šlehačky a nahoru místo vedle místa vyskládáme čtverce z listového těsta.

Jinak řečeno - upečené listové těsto v celku namažeme vanilkovým krémem, vychladíme, namažeme slehačkou a úplně nahoru na šlehačku vedle sebe poskládáme čtverečky z druhého listového těsta.

Krémeš je optimální nechat alespoň přes noc uležet. Poté krájíme podle čtverců na povrchu a před podáváním silně pocukrujeme moučkovým cukrem. U nás doma jsou v lednici poslední dva kousky :)))

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno