Pažitka
Název:

Biskupský chlebíček s pomeranči a sušeným ovocem


Biskupský chlebíček s pomeranči a sušeným ovocem


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka T 630214 g
kůra z jednoho pomeranče dle chuti
šťáva z 1/2 pomeranče dle chuti
bílky7 ks
žloutek2 ks
fíky4 ks
sušené švestky, nesířené, nepřislazené5 ks
rozinky, nesířené, přislazené jablečnou šťávou2 - 3 hrsti
panela či jiné sladidlo60 g
řepkový olej bio50 ml
sůl špetka
jablečný ocet pár kapek
rozinky na ozdobení těsta1 lžíce
Postup přípravy:

Úžasné dobroty vznikají, když se zužitkovávají zbytky. Já měla navíc pět bílků z přípravy srnčího hřbetu. Nabízela se varianta bílky zamrazit, ale jelikož se mi hodilo připravit nějakou dobrotu na snídani, rozhodla jsem se pro přípravu biskupského chlebíčku. Nechtěla jsem použít kandované ovoce, které je plné barviv a cukru, a tak jsem si namíchala vlastní směs ovoce, která tedy neměla chybu. Hlavně sušené švestky, které jsou ve výsledné chuti naprosto senzační v kombinaci s vůní a chutí pomeranče, prostě chuťové pohárky plesaly.

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šťávu a kůru z pomeranče, mouku, rozinky, pokrájené švestky a fíky, pár kapek jablečného octa, který zajistí nadýchanost těsta a chlebíček po upečení nespadne. Já nám sušeného ovoce dopřála. Pokud chcete mít v těstě méně, uberte to už je o vlastní chuti. Sušené ovoce vmícháme lžící, přisypeme mouku, zamícháme a s pomocí vařečky či lžíce vmícháme bílky. Pokud by se s těstem špatně pracovalo, před vmícháním bílků přidejte trošku vody, ale ne příliš, bílky těsto naředí.

Připravené těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček, já měla silikonovou formu. Povrch těsta jsem posypala ještě rozinkami, což nemusíte, ale na efekt je to hezké. Formu dáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Pokud se vám bude zdát, že by se chlebíček vysušoval a tmavnul příliš rychle, překryjte jej pečícím papírem. Těsto se na povrchu nevysuší, ale bude se stále péct.

Po upečení necháme důkladně vychladnout a následně vyklopíme z formy.

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno