Ingredience: | |
zelené fazolky | 200 g |
okurka hadovka | 1/2 ks |
kuskus | 100 g |
provensálské koření | 1 lžíce |
česneková sůl | dle chuti |
pepř | špetk |
olivový olej | dle potřeby |
lněná semínka | hrst |
slunečnicová semínka | hrst |
tofu | 1 balení |
Po delší době přináším zeleninový salát do sekce Svačinky.
S ovocem jde kouzlit mnoho variant, ale se zeleninou je to horší. Tedy variant je také mnoho, ale vše mi to přijde na jedno brdo. Takže se mi tím nechce zahlcovat blog.
Každopádně tento recept nezaujal jenom mě, ale i mé kolegy. Byla to příjemná změna. Jediné, co to potřebuje, tak cca 4 minuty přípravy den předem. Tedy pokud si to budete připravovat v práci.
Jinak je to opět rychlovka.
A mějte na paměti, že jakákoliv zelená zelenina a ovoce, mají v sobě větší množství enzymů, které pomáhají trávit a štěpit stravu. Nebo jsem to aspoň někde slyšela.
Já používám čerstvé fazolky. Takže ty je potřeba den předem, než jdu do práce připravit. Tedy okrájíme špičky u fazolek a dám vařit vodu.
Když voda bublá, tak do ní vložíme fazolky a cca po 2 minutách je vyndáme a ihned schladíme. Tedy ponoříme do ledové vody, nejlépe s ledem. V tu chvíli si fazolky zachovají krásnou zelenkavou barvu a snad i živiny.
Dále pokrájíme fazolky na cca 3 cm velké kousky.
Do hrníčku nasypeme kuskus, přidáme bylinky, sůl, pepř, polévkovou lžíci olivového oleje a dle návodu zalijeme horkou vodou. Přiklopíme talířkem a necháme nabobtnat.
Dále si pokrájíme okurku. Tu vložíme do velké mísy, přidáme pokrájené fazolky, semínka, sůl a nakonec zasypeme hotovým kuskusem. Pro dochucení můžeme ještě zakápnout olivovým olejem.
Nyní si pokrájíme tofu. Já už nijak dále neupravuji. Tento je vhodný i na gril. Ten bohužel v práci nemáme, tak ho pouze pokrájím na kostičky a nasypu na každou porci salát.
Podrobné info: