Ingredience: | |
mrkev | 1/2 ks |
jarní cibulka | 1 ks |
libovolná zelenina (petržel, pórek, růžičková kapusta, brokolice...) | dle chuti |
malý brambor | 1 ks |
vývar | 1/2 l |
ovesné vločky | 2 hrsti |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
drcený kmín | dle chuti |
Zapomeňte na hmotu bez chuti ze školní jídelny a udělejte si tuto populární polévku doma - pořádně, poctivě a hlavně rychle. Je připravená v metelesku blesku, u dětí oblíbená a navíc bohatá na vlákninu.
Cibulku nakrájíme najemno, mrkev nastrouháme nahrubo, brambory nakrájíme na drobné kostky, stejně tak zpracujeme na drobné kousky i další vybranou zeleninu. V hrnci rozehřejeme trošku oleje, na kterém zeleninu včetně brambor krátce opečeme. Až začne zlátnout, přihodíme dvě hrsti vloček, krátce zapražíme, osolíme a okmínujeme, a poté podlijeme vodou nebo vývarem (dělám si tento domácí). Společně dovaříme do měkka.
Když do polévky nedáte brambor, stačí ji vlastně jen prohřát, protože nebudete čekat, až brambor změkne. Zároveň ale je žádoucí vločky krátce povařit, pomáhá t lepší stravitelnosti.
Dětská specifika: