Pažitka
Název:

Bleskový rybízový sirup


Bleskový rybízový sirup


Ingredience:
Ingredience na cca 800 ml sirupu:
červený rybíz (i se stonky)cca 1 l
cukr na sirup (nebo krystal)150 g
kokosový cukr50 g
Postup přípravy:

Dnes mám pro vás rodinný recept na vynikající rybízový sirup, který je vhodný pro výrobu letních limonád. Jelikož tady odpadá pracné obírání kuliček rybízů a zdlouhavé vaření, máte vše za chvilku hotovo a výsledek je skvělý. Když jsem na rodinné grilovačce poprvé limonádu z tohoto sirupu ochutnala, hned mě oslovila a věděla jsem, že jí musím také vyzkoušet. A už se stalo. Množství přidaného cukru záleží na vás - někdo má rád víc, jiný méně. Já jsem nechtěla úplně potlačit kyselost rybízu a tak jsem cukru nedala mnoho. Proč si ovocné sirupy, které navíc obsahují minimum ovoce, když je tak jednoduché si vyrobit ty domácí, které jsou mnohem mnohem lepší.

Rybíz i se stonky důkladně propereme ve studené vodě a necháme okapat. Rybíz přemístíme do velkého hrnce, podlijeme trochou vody a zahřejeme, není nutné vařit. Při zahřívání důkladně rybíz rozmačkáme šťouchadlem na brambory, snažíme se rozmačkat téměř všechny kuličky. Hrnec stáhneme z ohně a rybíz začneme pasírovat přes jemné sítko nebo pasírovací síto do čisté mísy. Prolisovanou šťávu necháme trochu vychladnout a přimícháme do ní připravené cukry. Množství cukru záleží hlavně na vaší chuti. Já jsem ale nechtěla zabít přirozenou navinulou chuť rybízu a tak jsem to s cukrem nepřeháněla.
Nakonec sirup dáme opět do čistého hrnce, přivedeme k varu a pár minut povaříme, sbíráme případnou pěnu. Ještě horký nalijeme do připravených lahví.
Tato rychlá příprava sirupu vyžaduje uchování lahví v lednici a rychlou spotřebu do několika týdnů. Věřím ale, že v letních horkých dnech sirup spotřebujete rychlostí blesku.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno