Pažitka
Název:

Boeuf Bourguignon


Boeuf Bourguignon


Ingredience:
hovězí maso vhodné na pomalé vaření1,5 kg
slanina100 g
šalotka12 ks
máslo40 g
žampion10 ks
rajčatový protlak1 lžíce
olivový olej trochu
česnek1 stroužek
mouka1 lžíce
bobkový list1 ks
tymián pár snítek
sůl špetka
pepř špetka
Marináda:
velká cibule1 ks
hřebíček2 ks
mrkev1 ks
pepř6 kuliček
burgundské víno (doporučuji 2 - jedno na vaření a druhé k vaření)1 láhev
česnek (překrojený napůl)1 hlavička
Ingredience:
Postup přípravy:

Pomalu vařené hovězí, které chutná přímo božsky.

Začínáme :)

Nakrájíme si maso na větší kostky, mrkev na větší kousky, cibuli silné plátky, přidáme česnek napůl, pepř, hřebíček a bobkový list. Zalijeme vínem, překryjeme fresh fólií a dáme do lednice na 12 hodin marinovat. Ne o moc déle, ani méně.

Po uplynutí 12ti hodin si nakrájíme slaninu. Dáme si do menšího kastrůlku vařit vodu. Slaninu v něm vaříme cca 5 minut. Zároveň si můžeme připravit šalotky. Do kastrůlku dáme olivový olej (2-3 lžíce) a 20g másla. Rozpálíme. Šalotku po chvíli trošku podlijeme vodou. Vaříme, dokud se voda nevypaří a pak ještě 5 minut opékáme.

Zatím vyndáme z vody slaninu, kterou osušíme. Vodu nevyléváme, použijeme jí za chvíli. Vyndáme maso z marinády, které také důkladně osušíme! Marinádu scedíme. Vyndáme pepř a hřebíček. Cedník s mrkví a cibulí si nechte prozatím někde stranou.

Připravíme si jeden stroužek česneku. Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu rozpálíme olej a na něm osmahneme osušené maso ze všech stran, zaprášíme moukou, přihodíme česnek, přidáme slaninu, zase chvilku smažíme. Přidáme šalotky, zeleninu z marinády a zalijeme samotnou marinádou a vodou, která nám zbyla z vaření slaniny tak, aby maso nebylo úplně potopené. Přidáme bobkový list, tymián (nejlépe čerstvý) a lžíci rajčatového protlaku. Nesolíme! Vaříme 2,5 hodiny na velmi mírném stupni.

Těsně před uplynutím 2,5 hodin nakrájíme žampióny na čtvrtky, osmažíme je stejně jako šalotky na másle a oleji. Cca 10-15 minut. Můžeme přidat i kapku koňaku - burbonu a přidáme do kastrolu. Pokud je maso měkké, dochutíme solí a pepřem.

K servírování podáváme samozřejmě to samé víno, které jsme použili na vaření... :-)

Já podávám s bramborami "na loupačku" 

Nezbývá než popřát: Bon appetit !!!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno