hovězí maso vhodné na pomalé vaření | 1,5 kg |
slanina | 100 g |
šalotka | 12 ks |
máslo | 40 g |
žampion | 10 ks |
rajčatový protlak | 1 lžíce |
olivový olej | trochu |
česnek | 1 stroužek |
mouka | 1 lžíce |
bobkový list | 1 ks |
tymián | pár snítek |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Marináda: | |
velká cibule | 1 ks |
hřebíček | 2 ks |
mrkev | 1 ks |
pepř | 6 kuliček |
burgundské víno (doporučuji 2 - jedno na vaření a druhé k vaření) | 1 láhev |
česnek (překrojený napůl) | 1 hlavička |
Ingredience: |
Pomalu vařené hovězí, které chutná přímo božsky.
Začínáme :)
Nakrájíme si maso na větší kostky, mrkev na větší kousky, cibuli silné plátky, přidáme česnek napůl, pepř, hřebíček a bobkový list. Zalijeme vínem, překryjeme fresh fólií a dáme do lednice na 12 hodin marinovat. Ne o moc déle, ani méně.
Po uplynutí 12ti hodin si nakrájíme slaninu. Dáme si do menšího kastrůlku vařit vodu. Slaninu v něm vaříme cca 5 minut. Zároveň si můžeme připravit šalotky. Do kastrůlku dáme olivový olej (2-3 lžíce) a 20g másla. Rozpálíme. Šalotku po chvíli trošku podlijeme vodou. Vaříme, dokud se voda nevypaří a pak ještě 5 minut opékáme.
Zatím vyndáme z vody slaninu, kterou osušíme. Vodu nevyléváme, použijeme jí za chvíli. Vyndáme maso z marinády, které také důkladně osušíme! Marinádu scedíme. Vyndáme pepř a hřebíček. Cedník s mrkví a cibulí si nechte prozatím někde stranou.
Připravíme si jeden stroužek česneku. Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu rozpálíme olej a na něm osmahneme osušené maso ze všech stran, zaprášíme moukou, přihodíme česnek, přidáme slaninu, zase chvilku smažíme. Přidáme šalotky, zeleninu z marinády a zalijeme samotnou marinádou a vodou, která nám zbyla z vaření slaniny tak, aby maso nebylo úplně potopené. Přidáme bobkový list, tymián (nejlépe čerstvý) a lžíci rajčatového protlaku. Nesolíme! Vaříme 2,5 hodiny na velmi mírném stupni.
Těsně před uplynutím 2,5 hodin nakrájíme žampióny na čtvrtky, osmažíme je stejně jako šalotky na másle a oleji. Cca 10-15 minut. Můžeme přidat i kapku koňaku - burbonu a přidáme do kastrolu. Pokud je maso měkké, dochutíme solí a pepřem.
K servírování podáváme samozřejmě to samé víno, které jsme použili na vaření... :-)
Já podávám s bramborami "na loupačku"
Nezbývá než popřát: Bon appetit !!!
Podrobné info: