Ingredience: | |
sojový granulát | 1 pytlík |
kvalitní zeleninový bujon | 1 kostka |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 1 palička |
krájená rajčata | 1 plechovka (asi 400 g) |
protlak | 1 lžíce |
kečup | 1 lžíce |
majoránka | špetka |
bazalka | dle chuti |
oregano | špetka |
mletá paprika | špetka |
bylinková sůl | dle chuti |
olej | trochu |
sojové nebo jakékoliv rostlinné mléko | dle potřeby |
Těsto: | |
špaldová mouka | 250 g |
olej | 80 ml |
sůl | 1 lžíce |
ocet | 1 lžíce |
voda | 1 dcl |
Sója je luštěnina plná proteinů.Pochází ze severní a střední Číny. Název pochází z japonského „šóju“, což je vlastně sójová omáčka. Tak jdeme na to.
Těsto:
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto. Vložíme do lednice a mezitím si vyrobíme náplň.
Náplň:
Uvaříme pytlík sojového granulátu s kostkou dobrého bujonu. Jednu menší cibuli nakrájíme na drobno, hezky pomalu děláme a mícháme na oleji. Pak na to dáme v bujonu uvařený a okapaný granulát, promícháme, přidáme majoránku, trochu mleté papriky a bylinkovou sůl. Chvíli mícháme a pak přidáme plechovku rajčat. Já měla rajčata už s bazalkou. Dále přidáme lžíci rajčatového protlaku a lžíci kečupu. A jako nejdůležitější součást aspoň pálku česneku. Nebojte se dát hodně majoránky, třeba i tymiánu, bazalky a tak dále. To celé chvíli povaříme a necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na půlky a rozválíme natenko. Dáme na něj hromadu náplně a zamotáme.
Celé potřeme sojovým mlíkem rozmíchaným s trochou oleje a posypeme sezamem.
Pečeme na horký vzduch na 180° dokud nejsou nohavice na omak pevný.