Ingredience: | |
vařené brambory ve slupce | 4 - 6 ks |
velká rajčata | 4 ks |
velká červená cibule | 1 ks |
korianr | svazek |
chilli paprička | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
zázvor | 3 cm |
římský kmín | 1 lžička |
hořčičné semínko (bílé/černé) | 1 lžička |
kurkuma | 1/2 lžičky |
mletý koriandr | 1/2 lžičky |
Garam masala | 1/2 lžičky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olej /Ghí | dle potřeby |
citron | dle chuti |
Kocour není doma a myši mají pré. Doma se mnou nikdo nesdílí vášeň pro kořeněné Indické jídlo a tak jsem využila situace, že manžel není doma a děti dojídají včerejší francouzské brambory.
Já jsem tedy neodolala a udělala si svoje oblíbené Bombajské brambory. Je to čistě vegetariánské jídlo, které je kořeněné a ostré. Přesně tak jak mám ráda
Tyto brambory jsou v podstatě kari. Ne každé totiž musí mít omáčku. Kdo začíná s Indickou kuchyní, tak tento recept je pro něho ideální.
Důležité je, aby se všechno sušené koření probudilo v horkém oleji. Pokud neseženete třeba celý římský kmín, tak můžete dát i mletý, jen je potřeba smažit kratší dobu.
Hořčičné semínko je to klasické co dáváte do nakládaných okurek. Jestliže seženete to tmavé, tak jedině dobře. Je štiplavější a chuťově výraznější.
Garam masala je směr koření, tak jako kari. Najdete v něm spoustu druhů voňavého koření a dá se koupit přímo v malých mlýncích na koření. Je to praktické, protože když není pomleté dopředu, tak si lépe udrží svou vůni.
Dál už budete potřebovat jen běžné věci k sehnání.
Cibuli si pokrájejte nadrobno a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek.
Chilli papričku můžete dát jak čerstvou, tak i sušenou a nebo pastu.
Zázvor s česnekem si podrťte a nebo nastrouhejte najemno.
Brambory si uvařte tak do 3/4 . Nechte vychladnout a nakrájejte na čtvrtky. Budou se ještě dodělávat na pánvi a tak je to lepší. Mohlo by se vám totiž stát, že vám nakonec vznikne bramborová kaše.
Do větší pánve si dejte olej a všechno suché koření. Zprudka orestujte a přidejte cibuli, česnek, chilli a zázvor. K opečené cibuli dejte brambory a několik minut společně opékejte, aby se na bramborách udělala krásná kůrka.
Jakmile jsou brambory úplně měkké, můžete přidat na proužky rajčata a už jen krátce prohřát.
Zasypte natí z koriandru a dochuťte solí a pepřem.
Já osobně zakápnu ještě trochou citrónu, ale to záleží na vaší chuti.
Dobrou chuť!
Podrobné info: