Pažitka
Název:

Boršč


Boršč


Ingredience:
Vývar:
hovězí přední maso s kostí500 g
vepřové plecko250 g
bobkový list5 ks
nové koření5 kuliček
černý pepř10 kuliček
sůl2 lžičky
Polévka:
bulvový celer50 g
kořen petržele50 g
střední mrkev1 ks
malá cibule1 ks
slanina150 g
uvařená červená řepa2 ks
střední brambora2 ks
bílé hlávkové zelí150 g
krájená rajčata400 g
třtinový cukr1 lžička
sladká mletá paprika2 lžíce
citronová šťáva nebo vinný ocet1 lžíce
čerstvě mletý pepř špetka
hustá kysaná smetana 30% na ozdobení
Postup přípravy:

Polévka, která zahřeje....

Omyté maso vložíme do 2,5 l studené vody, přidáme vše ostatní a pomalu táhneme do změknutí masa cca 3 hodiny. Poté vývar scedíme a maso odložíme.

Dále budeme potřebovat 50 g bulvového celeru, stejné množství kořenu petržele, střední mrkev, malou cibuli, 150 g slaniny, 2 uvařené červené řepy, 2 střední brambory, 150 g bílého hlávkového zelí, 400 g plechovku krájených rajčat (Valfruta), lžičku třtinového cukru, 2 lžíce sladké mleté papriky, lžíci citronové šťávy nebo vinného octa,  čerstvě mletý pepř a do talířů pak hustou kysanou smetanu 30%.
Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme v hrnci, přidáme cibuli, mrkev, celer a petržel, to vše nakrájené na menší kostky. Zarestujeme, až nám mrkev pustí barvu. Přidáme rajčata z plechovky, cukr, papriku a vše spolu orestujeme. Přihodíme na tenké nudličky nakrájené zelí, brambory na kostičky a zalijeme vývarem. Vaříme cca 15 minut. Pak přidáme uvařenou a na kostky nakrájenou řepu a vaříme dalších 10 minut. Maso z vývaru nakrájíme na kostky,  přidáme do hrnce a společně ještě prohřejeme. Opepříme, ochutíme octem nebo citronovou šťávou, případně dosolíme. Podáváme horké s kopečkem lahodné husté smetany.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno