Pažitka
Název:

Borůvková buchta se zakysanou smetanou a želatinou


Borůvková buchta se zakysanou smetanou a želatinou


Ingredience:
Ingredience:
vejce (bílky a žloutky zvlášť)4 ks
cukr krystal250 g
voda100 g
olej100 g
hladká mouka250 g
kypřící prášek do pečiva1/2 sáčku
sůl špetka
smetana ke šlehání1 kelímek
cukr moučka2 lžíce
zakysaná smetana2 kelímky
borůvkycca 2 hrsti
dortové želé1 sáček
Postup přípravy:

Sehnat pěkné a čerstvé lesní borůvky je docela kumšt, alespoň na malém městě na Moravě. U nás na trhu (ve velkém městě na Moravě) jsem za poslední dva, tři roky narazila vždycky jen na ovadlé a pomačkané, jedno jestli jsem si pro ně jela ve středu či v pátek, ráno či odpoledne. Není divu, že si ty svoje jihočeské, dovezené z letošní krátké dovolené, střežím jako oko v hlavě a dávkuju je jen do těch nejlepších koláčů a buchet. První část padla do šťavnatého koláče s drobenkou, další do téhle buchty, která má v naší rodině už letitou tradici a léto by bez ní prostě neproběhlo. Upravenou verzi, bez želé a s lemon curd, jsem na blog dala před třemi lety, letos jsem měla zase chuť na tu klasickou a protože se mi nechtělo hledat recept po papírkách, přidávám ho i sem. Pro sebe i pro vás.

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, postupně přidáme vodu, olej, mouku a prášek do pečiva a vyšleháme hladké těsto. Zvlášť ušleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh, stěrkou opatrně vmícháme do těsta. Vlijeme ho na plech vyložený pečícím papírem, pečeme dozlatova, asi 12 min (testujeme špejlí). Necháme vychladnout.

Smetanu s cukrem ušleháme dotuha, metličkou nebo stěrkou opatrně vmícháme zakysanou smetanu a krém rozetřeme na vychladlý korpus. Posypeme ho borůvkami a zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu. Necháme vychladit v lednici, tak chutná buchta nejlépe.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno