Ingredience na knedlíky: | |
hladká nebo špaldová mouka | 200 g |
cukr moučka | 150 g |
cukrářské piškoty na kousky | 6 ks |
kukuřičný škrob | 1 lžička |
vejce | 2 ks |
mléko | 250 ml |
sůl | špetka |
ovoce dle chuti | 200 g |
Krémová pěna: | |
měkký tvaroh | 250 g |
zakysaná smetana či šlehačka | 1 ks |
cukr moučka | 100 g |
ovoce | 50 g |
tuk na vymazání hrníčků | |
hrubou mouku na vysypání hrníčků |
Netradiční knedlíčky s lahodnou tvarohovou polevou, které si určitě zamilujete.
Měkký tvaroh utřeme se zakysanou smetanou do hladké konzistence a přidáme rozmačkané ovoce. Zatím dejte do chladu a vrhneme se na knedlíky.
Žloutky s cukrem ušleháme. Mouku se špetkou soli a škrobu smícháme s našlehanou žloutkovou směsí. Přidáme pokrájené kostičky cukrářských piškotů a zalijeme mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zamícháme do připraveného těsta. Nakonec zlehka vmícháme 150 g ovoce.
Čtyři hrníčky si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Plníme je do 3/4 výšky. Ne víc! Praxe naučí.
Na dno velkého hrnce si vložíme plátýnko nebo utěrku a na ni opatrně postavíme naplněné hrníčky. Do hrnce nalijeme vodu cca. do poloviny výšky hrnků. Přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a vaříme 25-30 minut.
Zkoušíme špejlí. Těsto nám pěkně vyběhne.
Hrnky pomalu a opatrně vyjmeme z vody a necháme je chvilku zchladnout. Těsto se krásně uvolní od stěn a můžeme je ještě nožem přejet po obvodu hrnku, pak se nám i pěkně vyklopí knedlíčky. Buď jej rozkrojíme napůl aneb je nakrájíme klasicky na plátky a podáváme na talíři s tvarohovým krémem.
Podrobné info: