Název:Borůvkové lívanečky
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience na lívanečky: |
hladká mouka | 200 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 sáček |
sůl | 1 špetka |
mléko | 300 ml |
vejce | 1 ks |
máslo rozpuštěné a zchladlé | 50 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
čerstvé / mražené borůvky | 2 hrsti |
Na krém: |
polotučný tvaroh | 100 g |
mascarpone | 100 g |
smetana ke šlehání | 50 g |
pistáciové máslo | 1-2 lžíce |
cukr moučka | ; dle potřeby |
Na ozdobu: |
pistácie | 1 hrst |
borůvky | 1 hrst |
Postup přípravy:Poprvé jsem zkusila do těsta na lívance přidat nějaké ovoce a byl to rozhodně dobrý nápad. Z Jeseníků jsem si minulý víkend dovezla borůvky nasbírané přímo v lese, moc jich sice nebylo, protože víc jsme trhali do pusy než do kelímku, ale i tak nebylo nad čím váhat. K lívanečkům to tentokrát chtělo něco lepšího než marmeládu, ušlehala jsem jednoduchý krém ze zbytku mascarpone, tvarohu a trochy smetany (to aby byl lehký a nadýchaný) a přidala pistáciové máslo. Zelená a modrá k sobě totiž báječně ladí, nemyslíte?
V míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi, důkladně promícháme metličkou. Poté přilijeme máslo a rychle vymícháme těsto. Nakonec opatrně vmícháme borůvky, aby se nepomačkaly.
Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.
Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.
V misce smícháme tvaroh, mascarpone, smetanu, pistáciové máslo a cukr a ručním mixérem rychle vyšleháme na krém.
Hotové lívanečky zdobíme krémem, borůvkami a kousky pistácií.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno