Pažitka
Název:

Borůvkové lívanečky

vegetariánský recept


Borůvkové lívanečky


Ingredience:
Ingredience na lívanečky:
hladká mouka200 g
kypřící prášek do pečiva1 sáček
sůl1 špetka
mléko300 ml
vejce1 ks
máslo rozpuštěné a zchladlé50 g
vanilkový extrakt1 lžička
čerstvé / mražené borůvky2 hrsti
Na krém:
polotučný tvaroh100 g
mascarpone100 g
smetana ke šlehání50 g
pistáciové máslo1-2 lžíce
cukr moučka; dle potřeby
Na ozdobu:
pistácie1 hrst
borůvky1 hrst
Postup přípravy:

Poprvé jsem zkusila do těsta na lívance přidat nějaké ovoce a byl to rozhodně dobrý nápad. Z Jeseníků jsem si minulý víkend dovezla borůvky nasbírané přímo v lese, moc jich sice nebylo, protože víc jsme trhali do pusy než do kelímku, ale i tak nebylo nad čím váhat. K lívanečkům to tentokrát chtělo něco lepšího než marmeládu, ušlehala jsem jednoduchý krém ze zbytku mascarpone, tvarohu a trochy smetany (to aby byl lehký a nadýchaný) a přidala pistáciové máslo. Zelená a modrá k sobě totiž báječně ladí, nemyslíte?

V míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi, důkladně promícháme metličkou. Poté přilijeme máslo a rychle vymícháme těsto. Nakonec opatrně vmícháme borůvky, aby se nepomačkaly.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

V misce smícháme tvaroh, mascarpone, smetanu, pistáciové máslo a cukr a ručním mixérem rychle vyšleháme na krém.

Hotové lívanečky zdobíme krémem, borůvkami a kousky pistácií.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno